smrt zeke manroa

SMRT ZEKE MANROA

Nik Kejv
Nik Kejv se u romanu "Smrt Zeke Manroa" pojavljuje kao već formiran pisac. Ovaj silovit i beskompromisni roman koji vrca od humora, nasilja i seksa ipak portretira na suptilni način odnos oca i sina. Iznenada izgubivši svoju ženu Zeka Manro odlučuje da se iskoreni iz doma i krene na put. Glavni junak, sulud i sirov do krajnjih konsekvenci kroz svoje akcije oslikava današnjicu onako kako je shvata i razume sam autor. Da li su pokretačke sile uvek mračne? Da li se u nasledniku Zeke Manroa krije rešenje koje će promeniti ustaljeni patent ponašanja? Kakav je to literarni svet Nika Kejva i kako u njemu funkcioniše život?

Stavite Kormaka Makartija, Franca Kafku i Benija Hila u pansion na obali Brajtona i možda će zajedno smisliti knjigu "Smrt Zeke Manroa". Međutim, kako stvari stoje, ovaj roman silovito se nameće kao delo jednog od najvećih međužanrovskih pripovedača našeg doba, kompulsivo čitalačko iskustvokoje poseduje sav uobičajeni horor i čovečnost svojstvene delima Nika Kejva, često jedva prikrivene unutar galopirajuće, razigrane lakrdije.

Irvin Velš Nik Kejv je australijski muzičar, kompozitor, književnik, scenarista i glumac, najprepoznatljiviji kao frontmen rok benda Nick Cave and the Bad Seeds. Njegov debitanski roman, I magarica ugleda anđela, objavljen je 1989. godine dok je drugi roman, Smrt Zeke Manroa, objavljen 2009. godine.

Pošalji