smrt u pont avenu slučaj komesara dipena

SMRT U PONT AVENU: SLUČAJ KOMESARA DIPENA

Žan-Lik Banalek
Nakon što se u Nemačkoj popela na sam vrh top-liste bestselera, gde je ostala 42 nedelje, ova moderna verzija klasičnog detektivskog romana osvojila je publiku širom sveta.

Svetski bestseler prodat u više od milion primeraka.



Prošle su dve godine otkako su komesara Dipena, svojeglavog ljubitelja pingvina, kofeinskog zavisnika i rođenog Parižanina, za kaznu premestili „na kraj sveta“: u Konkarno na obali Bretanje, gde se nikad ništa ne dešava osim navale turista u letnjoj sezoni. Tog vrelog julskog jutra, međutim, uporna zvonjava mobilnog telefona ometa Dipenov ritual ispijanja prve dnevne kafe. Na drugom kraju žice, nesnosni glas inspektora Kadega obaveštava ga o brutalnom ubistvu koje je šokiralo obližnji idilični gradić Pont Aven, poznat po slavnoj slikarskoj koloniji. Ostareli vlasnik legendarnog hotela Sentral, u kojem su stanovali Gogen i drugi veliki slikari, brutalno je izboden. Ko je ubio devedesetjednogodišnjeg starca i zašto? Šta se događalo u poslednjim danima njegovog života?Kada je ubrzo zatim pronađen i drugi leš na bretonskoj obali, Žorž Dipen shvata da je pred njim slučaj neslućenih razmera. I dok se pritisak javnosti povećava, a stanovnici gradića tvrdoglavo ćute, komesar Dipen otkriva tajanstven i spektakularan trag...„Budući da se uticaj velikog Simenona i njegovog komesara Megrea reflektuje vrlo diskretno i nikada nije nametljiv, knjiga se čita s dvostrukim uživanjem.“– Frankfurter Allgemeine Zeitung„Žan-Lik Banalek je uspeo da napiše čudesan i lako čitljiv krimić sa mnogo humora i lokalne atmosfere.“– HR-Online

Pošalji

SMRT U PONT AVENU: SLUČAJ KOMESARA DIPENA

Valahiru
★★★★★
16.03.2023.
Smrt u Pont Avenu je jedan od osam kriminalističkih romana o slučajevima komesara Dipena. Autor je Nemac i živi u južnom Finisteru, a piše pod pseudonimom. Pred nama je ubistvo pod vrlo čudnim okolnostima. Vlasnik hotela ubijen je u 91. godini života. Komesar Dipen je zadužen za ovaj čudan slučaj. U toku radnje nailazimo na dosta zapleta, ćorsokaka, novih saznanja koja u početku ne vode nigde, ali se kasnije konačno sklapaju kockice. Ukratko, imamo sve ono što čini jedan roman ovog tipa. Deskripcija u romanu je odlična. Autor nam dočarava prelepe predele Bretanje. Celokupan predeo i atmosfera su sjajni za čitanje na letovanju, kada želite da se opustite i uživate uz lakšu literaturu. Knjiga mi je odavala sličan utisak koji imam kada čitam knjige Agate Kristi. Tu ušuškanu, mirnu atmosferu, uprkos strašnom zločinu u pozadini svega. Takva atmosfera vlada i ovde. Likovi su uglavnom zanimljivi i skoro svako od njih je sumnjiv. Glavni lik je interesantan i najviše mi se dopao. Nije jedan od iritantnih likova koje obično nadjemo u ovakvim knjigama, što mi je bilo važno. Upravo suprotno, on je sasvim normalan tip i nema "poroka" koje obično imaju inspektori u kriminalističkim serijalima. Svi likovi su mi bili sumnjivi kako je radnja odmicala, ali sam pravog krivca saznao tek na kraju. Ovde nećete naći nikakve šokantne delove, ni neke *WOW* momente, ali je priča sasvim zadovoljavajuća i bez toga. Autor je na vrlo pametan i interesantan način osmislio pozadinu svega, a ujedno i razvoj dogadjaja. Neki delovi su bili malo naivni, ali to nije uticalo na celokupni utisak. Pošto je ovo deo serijala, nadam se da se Laguna neće zaustaviti na ovoj knjizi. Voleo bih da pročitam ostale avanture komesara Dipena. Vama ostavljam preporuku da je pročitate ovog leta.