smrt ivana iljiča kozaci

SMRT IVANA ILJIČA / KOZACI

Lav Tolstoj
Lav Tolstoj, jedan od najvećih ruskih realista, istinski se iskazuje u svojim novelama "Smrt Ivana Iljiča" i "Kozaci". Iako su ove dve priče razdvojene dvadeset godina u vremenu, njihova duboka emocionalna iskustva i Tolstojev izvanredni literarni dar spajaju ih na nezaboravan način. U noveli "Smrt Ivana Iljiča", pratimo sudiju Ivana Iljiča, čoveka usredsređenog na karijeru i lišenog razmišljanja o sopstvenoj smrtnosti. Međutim, kada se suoči sa neizbežnom smrću, suočava se sa suštinskom prirodom ljudskog postojanja, mračnim dubinama smrti i potragom za duhovnim spasenjem. "Kozaci" nas vodi u planinsko kozačko selo gde mladić, suočen sa gubicima i ljubavlju prema Marjanki, pokušava da pronađe svoj put u surovim uslovima. Ova priča baca svetlo na sukobe između njegovog novog života i dubokih osećanja, ostavljajući sudbinu i iluzije o budućnosti u rukama Tolstojevog genija.

Smrt Ivana Iljiča” i “Kozaci” dve su Tolstojeve novele između kojih stoji čak dvadeset godina razmaka. Međutim, ono što, osim sentimenta i unutrašnjih previranja glavnih junaka imaju zajedničko, jeste i neverovatan dar i sposobnost najvećeg ruskog realiste svih vremena. Tolstojevo umeće, njegovi motivi i njegova svest o ljudskoj prirodi ne vide se samo u njegovim obimnijim delima – već i ovde, na znatno manjem prostoru.

Hvaljena kao jedno od najkrucijalnijih dela o smrti i gašenju ljudskog života, novela “Smrt Ivana Iljiča” govori o sudiji karijeristi koji sopstveni život provodi bez ijedne pomisli o tome da mu ikada možde doći kraj. A ipak, kada smrt pokuca na vrata, sve što preostaje je suočavanje sa njenim mračnim ambisom, ljudskom konačnošću i traženju poslednje prilike za duhovno spasenje.

U “Kozacima”, pak, pratimo mladića koji, nakon što je protraćio sopstveno bogatstvo, beži u planine sa namerom da živi u surovom planinskom kozačkom selu. Konstantno u konfliktu između svog novog života i snažnih osećanja ljubavi prema prelepoj Marjanki, njegova su sudbina i iluzije o budućnosti na milost i nemilost prepuštene Tolstojevom geniju.

Pošalji