sladostrašće

SLADOSTRAŠĆE

Asja Bakić
Zbirka priča Sladostrašće, napisana kao mešavina različitih žanrova, dolazi nam od autorke Asje Bakić koja se čitaocima predstavila svojom debitantskom zbirkom Mars. Već sam naslov zvuči dovoljno provokativno, a same priče, sa dominantno ženske perspektive, govore o onim temama koje su i dalje za mnoge tabu – seksualnosti, ženskoj masturbaciji, višeljublju, transrodnosti itd.

Nakon debitantske zbirke Mars, koja je postigla nesvakidašnji međunarodni uspeh, Asja Bakić je novih jedanaest priča združila u knjigu signifikantnog naslova – Sladostrašće.U ovim pričama odmaknutim od pukog realizma i ispripovedanim mahom iz ženske perspektive, autorka bez zazora istražuje intrigantne teme poput seksualnosti, ženske masturbacije, višeljublja, konfliktnog majčinstva ili transrodnosti, vešto gradeći različite pripovedne svetove, koji nastaju u mešavini žanrova, od SF-a, fantastike, trilera i horora do eksperimentalnog žanrovskog mutanta, poznatog pod odrednicom Nova čudnost.
„Sladostrašće je knjiga koja bi gorjela na lomači da se nepodobne knjige i dalje spaljuju“, napisala je autorka o svojoj knjizi. U jednom eseju napisala je i: „Kultura je besmislena kad ignorira i prešućuje seks. Takva kultura je po meni nekultura.“ Između ove dve izjave, a možete početi ili završiti bilo kojom od njih, Asja Bakić je u Sladostrašću zavrtela podijum za ples s vukovima. Jer Sladostrašće nikako ne beži od žestokih društvenih komentara. I kad pripoveda iz perpektive antičkih mitova i kad obrađuje Jade mladog Vertera ili seksualne fantazije i detalje iz biografije Markiza de Sada, i kad se poziva na jugoslovensko kulturno-istorijsko nasleđe ili iznosi distopijske projekcije savremenog sveta, koji je već zagazio u neveselu konzumerizovanu, tehnologizovanu i globalizovanu budućnost, kojoj preti potpuni krah moralnosti i ljudskosti - sve izrečene kritike tiču se ugnjetavajuće kontrole totalitarizovanog društva nad jedinkom.Sladostrašće je proza od krivi i mesa, upečatljivo precizna u svom jeziku i u svojoj želji, a njegova najjača sila jeste iskrenost.Srđan V. Tešin

Pošalji