sever i jug
rasprodato

SEVER I JUG

Elizabet Gaskel

Ovaj roman je mešavina krimi priče, romanse i fantazije. Radnja se dešava u Bukureštu tokom 13 dana 1897. godine i vrti se oko jednog neznanca kog građani nalaze bez svesti u polju prekrivenog snegom. Ispostavlja se da je tajanstveni stranac posetilac iz budućnosti koji, kako se odvija roman, ulazi u domove raznih ljudi i otvara čitaocu vrata Bukurešta kakav je bio pre sto godina. Filmski detaljno, autorka slika ulice, odeću, enterijere, verno i temeljno dokumentovano, zbog čega je ovaj evropski grad glavni lik ove knjige.

Za knjigu „Život počinje u petak“ Joana Prvulesku je nagrađena Evropskom nagradom za književnost 2012. godine.

Roman viktorijanske epohe i arhetipski roman socijalnog realizma, verno svedočanstvo o jednom važnom istorijskom trenutku. Svojom umetnošću proze Gaskel je autentično prikazala dihotomije između severa i juga, sela i grada, modernog i tradicionalnog, organskog i veštačkog, aristokratije i radničke klase, lepote prirode i rugobe grada; predočila je sukobe između muških i ženskih principa, ali ujedno i nužnost postojanja i jednog i drugog.

Elizabet Gaskel se ovim romanom svrstala među velike ženske romanopisce, rame uz rame sa Šarlot Bronte, Džordž Eliot i Džejn Ostin.

Pošalji