serving the servant kobejn, legenda koja živi
rasprodato

SERVING THE SERVANT : KOBEJN, LEGENDA KOJA ŽIVI

Deni Goldberg
Ostavljajući po strani uobičajenu opsesiju nemirom i depresijom koji su očito opsedali Kurta Kobejna, „Serving the Servant", autora Denija Goldberga, bavi se njegovom genijalnošću kada je reč o rokenrolu, potom njegovom saosećajnošću, ambicijama, te njegovom zaostavštinom koja je već decenijama duža od njegove karijere. „Serving the Servant: Kobejn legenda koja živi" je knjiga za sve one koji vole Nirvanu i Kurta Kobejna, te godinama prate njegovu karijeru, i žele više da saznaju o njegovom privatnom životu, ali i mnogobrojnim poslovnim uspesima koje je postigao zahvaljujući svom radu i talentu.

Šta je to u vezi sa Kurtom Kobejnom što je i danas prijemčivo mladima, čak i onima koji nisu ni bili rođeni pre Kurtove smrti?
Deni Goldberg, koji je kao Kurtov menadžer i blizak prijatelj bio sve vreme uz njega, donosi jasan i iskren uvid u borbu talentovanog umetnika, koji je težio da uravnoteži integritet s ambicijom. Iz prvog reda posmatrao je nezapamćen uspeh albuma Nevermind, koji je od Nirvane napravio najuspešniji rok bend na svetu, a reči pank i grandž uzdigao na nivo opšte kulture; Kurtovo upoznavanje genijalne ali nepredvidive Kortni Lav kojom se i oženio, i kako je ta veza kritičarima postala dežurni krivac za sve; rođenje Franses Bin, njihove kćerke; i konačno, Kurtovu javnu borbu sa zavisnošću, okončanu tragičnom smrću koja je zauvek promenila tok istorije roka. Ostavljajući po strani uobičajenu opsesiju nemirom i depresijom koji su očito opsedali Kurta, Serving the Servant bavi se njegovom genijalnošću kada je reč o rokenrolu, potom njegovom saosećajnošću, ambicijama, te njegovom zaostavštinom koja je već decenijama duža od njegove karijere. On je bio impresionista koji je znao da je zvuk reči u pesmi važan kao i njihovo doslovno značenje u rečniku, i koristio je stihove da prenese osećanja jednako koliko je osećanja koristio da donosi konačne zaključke. Jedan je od tek šačice umetnika u istoriji rokenrola koji su istovremeno komunicirali na više kulturoloških jezika, uključujući energiju hard roka, integritet panka, zaraznu prepoznatljivost hitova i inspirativnu privlačnost društvene osvešćenosti.

Pošalji