arhitektonski koncept objekt stvarnosti i subjekt iluzije

ARHITEKTONSKI KONCEPT: OBJEKT STVARNOSTI I SUBJEKT ILUZIJE

Snežana Vesnić
Knjiga Arhitektonski koncept : objekti stvarnosti i subjekt iluzije autorke Snežane Vesnić sprovodi značajne rekonstrukcije unutar filozofske terminologije, redosleda pojmova i koncepata s kojima filozofi barataju na različitim jezicima i u raznovrsnim kulturama. Autorkin cilj jeste da upostavi jedinstvenu arhitektonsku terminologiju koja istovremeno remeti i menja ustaljena značenja reči.

Autorka, poznata pre svega po svojim raznovrsnim projektima za koje je nagrađivana i nominovana za najveće nagrade na polju arhitekture, ovde tematizuje ono što pokreće njen rad i praksu arhitekte uopšte: arhitektonski koncept. U arhitekturi, kako kod nas tako i u svetu, arhitekta veoma retko može izraziti i objasniti ono što radi i tako doprineti autonomiji arhitekture u odnosu na druge discipline i oblasti znanja.

– Iz recenzije Vladana Đokića

Ova knjiga sprovodi značajne rekonstrukcije unutar filozofske terminologije, poretka pojmova i koncepata kojima filozofi barataju na različitim jezicima i u raznovrsnim kulturama. Ambicija autorke da ustanovi jednu novu i opravdanu arhitektonsku terminologiju istovremeno remeti i menja neka ustaljena značenja reči. Posle ovih konceptualnih ili arhitektonskih intervencija, mišljenje nužno postaje konkretnije i preciznije.

– Iz recenzije Petra Bojanića
 

Pošalji