starac i more

STARAC I MORE

Ernest Hemingvej
Starac i more je remek-delo neprolazne vrednosti Ernesta Hemingveja . Starac i more je priča o ribaru sa Kube koji se tri dana bori da preživi na otvorenom moru, ali i sa svojom naravi koja mu lako može postati glavni protivnik. Hemingvej ubedljivo i majstorski obrađuje temu hrabrosti da dođe do lične pobede pred gotovo neminovnim porazom.

Starac i more je verovatno najpoznatiji roman najpoznatijeg pisca na svetu. Priča o ribaru sa Kube koji se tokom tri dana bori sa silama prirode da preživi na otvorenom moru. Ali i sa svojom ljudskom naravi koja, sačinjena od slabosti, ponosa, strahova i svesti o svojoj krhkoj prirodi, može veoma lako postati i glavni protivnik u borbi za život.

Pred čitaocima je ponovo remek-delo neprolazne vrednosti koje jednostavnim, a živim, ubedljivim i majstorski izvedenim jezikom obrađuje temu hrabrosti da se iznađe lična pobeda u susretu sa očiglednim porazom. Potvrda za ovo je što je Starac i more jedan od samo devet romana koja je Nobelov komitet ikada eksplicitno naveo u svom obrazloženju za odluku o dodeljivanju najveće književne nagrade na svetu. Hemingvej nam je ovim delom ostavio kolosalni dokaz svog književnog genija i veličanstveni doprinos književnosti XX veka.

Put oko sveta: Amerika

09.08.2021.

Svaki dosadašnji tekst iz rubrike Put oko sveta s knjigom bio je usko povezan sa evropskom književnošću. U tome smo nekako prenebregnuli činjenicu da je američka književnost realno fenomenalna i da su zapravo Amerikanci ti koji u književnosti vrlo često imaju sve - fenomenalne likove i ideju, ali i priču. Ono što karakteriše američku prozu jeste pre svega dobra priča, a to često zaboravljamo. Šta to američka književnost ima da nam ponudi? Detaljnije

27 saveta Ernesta Hemingveja o pisanju

03.08.2019.

Ernest Hemingvej bio je američki pisac i novinar čiji je sveden stil pisanja imao jak uticaj na američku i britansku književnost dvadesetog veka. Bio je poznat po izuzetno muževnom stilu pisanja i pustolovnom životu izloženom očima javnosti. Opčinjen ratom napisao je roman Zbogom oružje u kojem je prikazao svu besmislenost oružanih sukoba, a o prijateljstvu vojnika pisao je u romanu Za kim zvona zvone. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1954 godine. Objavio je sedam romana, šest zbirki priča i dva dela iz oblasti nefikcije. Detaljnije

Pošalji

STARAC I MORE

Valahiru
★★★★★
08.06.2022.
"Čovek nije stvoren za poraz. Čovek može biti uništen, ali ne i poražen." Starac i more je remek-delo neprolazne vrednosti. Ako je niste čitali u srednjoj školi, poput mene koji sam je uspešno izbegao, preporučujem da je sada pročitate. Ovo je priča o Santjagu, koji se bori i prolazi kroz teška iskušenja i muke tokom trodnevne borbe za život na otvorenom moru. Ova knjiga sadrži puno poruka i motiva. Jedan od njih je i prijateljstvo. Prijateljstvo izmedju Santjaga i Manolina je jedno od najlepših. Pored toga, svedočimo borbi ribara za opstanak, koja simboliše čovekovu borbu. Kroz ovo delo sam se bezbroj puta upitao da li će stari ribar odustati. Zašto ne odustane? Kako je još uvek na nogama, živ i uporan? Šta ga to drži u borbi sa moćnom ribom? Zadivila me njegova istrajnost, posvećenost, ali i ta ljubav prema ribi koju poštuje, ali mora da ubije. To je zapravo i skrivena poruka koju Hemingvej šalje. Važnost da ne odustajemo, ne pokleknemo pred izazovima i teškoćama u životu. Svi se nekad nadjemo suočeni sa svojom "ribom", a tada treba da se setimo ovog dela. Borite se, bez obzira na ishod.