septologija i ii drugo ime

SEPTOLOGIJA I-II: DRUGO IME

Jun Fose

"Septologija I-II: Drugo ime" je prvi deo epskog romana Jona Fossea, čiji je prevod sa norveškog jezika delo Radoša Kosovića. Ova knjiga je prvi korak u dubokom putovanju kroz Fosseov fiktivni svet u sedam delova, koji pbuhvata ukupno impozantnih 1250 stranica. Glavni junak i pripovedač priče je Asle, slikar i udovac, čiji se život razvija u kući u Dylgji, gde je nekada živeo sa svojom suprugom Ales. Asleova jedina redovna interakcija je sa susjedom Åsleikom, seoskim ribarom, i galeristom Beyerom, koji živi u gradu Bjørgvin.

Ovaj roman postavlja pitanje o dvojnicima i različitim verzijama iste osobe u liku drugog Aslea, takođe slikara, koji živi u Bjørgvinu. Da li su ova dva Aslea samo odrazi istog života ili su nešto dublje? Asle se oženio, postao je religiozan, ostavio alkohol i postao uspešan slikar, dok je drugi Asle suočen sa mnogo težim izazovima.

Centralni događaj Fosseovog romana dešava se kada se ova dva života susretnu tokom adventa, nekoliko dana pre Božića. Priča se odvija kroz retrospektivne i sadašnje perspektive, istražujući teme umetnosti, Boga, alkoholizma i prolaska vremena. Kao većina Fosseovih dela, "Drugo ime" je dubok i introspektivan roman koji istražuje teme ljubavi, smrti i mora.

Pošalji