sentimentalne zavere

SENTIMENTALNE ZAVERE

Đorđe Milosavljević
Ljubavna drama koja se odvija u trouglu jedne žene i dva muškarca, nekadašnjih kolega sa studija dramaturgije, koji su krenuli svako svojim putem i čiji se životni putevi ponovo prepliću deset godina kasnije. Roman je istovremeno i društvena drama, slika iskvarenosti društva, bezobzirnih pojedinaca i njihovih žrtvi u današnje vreme poljuljanih vrednosti, bez moralne vertikale.
Tijana je postala mlada i uspešna književnica, Ranko je propali dramaturg koji je došao iz unutrašnjosti, a Bogdan poznati kritičar, ali beskrupulozan i nemoralan čovek koji nikada nije birao sredstva da dođe do cilja i da živi ugodno.
Tijana je posle studija jedno vreme bila u vezi sa Rankom, a Bogdan je u nju bio potajno zaljubljen. Kasnije se Tijana upušta u kratkotrajnu vezu sa Bogdanom. Ranko od talentovanog dramaturga postaje pisac reklamnih slogana, zapada u dugove i jedva sastavlja kraj s krajem, mučeći se da otplaćuje kredit za stan. Radnja romana počinje u trenutku kada Bogdan poziva Ranka da se vide i predlaže mu tajni plan: pošto je Tijana, na vrhuncu karijere koja počinje polako da opada, rešila da dobije dete ali da se ne upušta u brak, i pošto je za to izabrala Ranka, Bogdan predlaže Ranku da u Herceg Novom, gde treba da se obavi susret Tijane i Ranka, podmetne Tijani u čašu rufinol (prvobitan naslov romana bio je RUFI), pilulu koju koriste silovatelji jer omamljuje žrtvu a ona se posle prestanka dejstva ničega ne seća. Bogdanov plan je da on onda preuzme Rankovu ulogu i napravi Tijani dete, a Bogdan će zauzvrat otplatiti Ranku kredit za stan. Ranko s gađenjem pristaje pošto se nalazi u teškom škripcu sa kreditom.
U Herceg Novom, pošto se nađe sa Tijanom, stavlja joj rufinol u piće, napušta stan i zove Bogdana. Bogdan se nađe sa Rankom i pokušava da ga ubije tako što sleti automobilom u more, prethodno iskočivši iz kola. Ranko uspe da se spase. U međuvremenu saznajemo da su dvoje njihovih zajedničkih prijatelja, Mladen i Irena, pod sumnjivim okolnostima i u prisustvu Bogdanovom izvršili samoubistvo nekoliko godina ranije.
Zatim saznajemo da Ranko u Beogradu odlazi u Bogdanov stan da se s njim obračuna. Izlaze na terasu, počinje verbalna igra, sedaju na ivicu terase izazivajući sudbinu, Bogdan nagovara Ranka da skoči i da se ubije, a Ranko ga raskrinkava da je impotentan i da nije uspeo ništa sa Tijanom jer bi inače imao njihove zajedničke fotografije u mobilnom telefonu, na kraju mu kaže da nije došao da se ubije, nego da je pristao na ovu opasnu igru samo da bi čuo perfidne Bogdanove planove. Bogdan na kraju priznaje da ništa nije uradio i pokuša da gurne Ranka preko terase, ali promaši i sam padne i pogine.
Dva dana kasnije vidi vest u novinama da se čovek ubio skočivši sa svoje terase. Odlazi kod Tijane i ispriča joj celu priču i Bogdanov pakleni plan. Iako povređena i besna, Tijana saznaje da Bogdan ništa nije uradio, da je to na kraju Ranku i priznao. Prolaze kroz kratkotrajan buran period ali uskoro sve polako potiskuju i zaboravljaju, i onda ponovo započinju vezu. Roman se završava tako što Ranko primeti na Tijaninom stolu, u njenom odsustvu, da je započela novi roman, a njen roman počinje prvom rečenicom ovog romana o ljubavnom trouglu.
Pošalji