sekira u tvojim rukama

SEKIRA U TVOJIM RUKAMA

Emilios Solomu

Odisej, bivši student arheologije, koji je prekinuo školovanje kad mu je u saobraćajnoj nesreći pred očima stradala devojka Penelopa, u tridesetoj godini ostaje i bez majke, svog oslonca. U isto vreme otkriva nove i čudne podatke o svom ocu.

Posle pokušaja da stupi u kontakt s majčinim roditeljima koji ga s prezrenjem odbacuju, kreće u donkihotovski okršaj s gradskim spomenicima jer ih smatra ružnim i uništava skulpture po Atini.

Odisejeva zanesenost životima moreplovaca prerasta u opsesiju kad počne da organizuje putovanje na neotkriveni kontinent (Terra Australis), svoju imaginarnu Itaku. Prevejani makro Baraba i prostitutka Nica jedini ga prihvataju bez osude. U nizu događaja koji pojačavaju Odisejevu frustriranost ali i rešenost da ostvari svoj naum, pred njim se otvara jedini mogući put na kom ubrzano gubi vezu s realnim svetom i neumitno ide ka tragičnom razrešenju.

Nagrađivani kiparski pisac Emilios Solomu inspiraciju nalazi u istorijskim spisima ali i u svakodnevnom okruženju. Sećanje, ljubav, putenost, misterija, halucinacije, seks, smrt, ludilo – glavne su tematske okosnice ovog uzbudljivog i potresnog romana.

Emilios Solomou, SEKIRA U TVOJIM RUKAMA

27.04.2021.

Kiparski autor Emilios Solomu poznat je srpskoj čitalačkoj javnosti po svom romanu Dnevnik jednog neverstva koji je objavila izdavačka kuća Heliks, a nagrađen je Nagradom Evropske unije za književnost. Sledeći njegov roman, u prevodu Irene Bogdanović, amalgam je nekoliko žanrovski diferencijalnih odlika. Karakteristično za ovog autora je da objedinjuje različite romaneskne žanrove, te je roman Sekira u tvojim rukama ujedno socijalni roman, hronika, kriminalistički, psihološki i bildungsroman. Detaljnije

Pošalji