sećanja

SEĆANJA

Vasa Čubrilović
"Sećanja" Vase Čubrilovića jedinstveni je istorijski dokument u kojem jedan od učesnika Sarajevskog atentata iz 1914. godine prvi put iznosi sećanja na jedan od najvažnijih i najdramatičnijih dana u srpskoj i jugoslovenskoj istoriji.

Jedinstven istorijski dokument u kojem jedan od učesnika Sarajevskog atentata iz 1914. godine prvi put iznosi sećanja na jedan od najvažnijih i najdramatičnijih dana u srpskoj i jugoslovenskoj istoriji.
„Sećanja“ Vase Čubrilovića, najmlađeg atentatora, koji je preživeo samo zahvaljujući okolnosti što je bio maloletan, dok mu je rođeni brat Veljko obešen, u ovim memoarima iznosi nešto o čemu za života nikad nije progovorio: kako je izgledalo stanje u BiH pred atentat, kako su se zaverenici spremali za ovaj čin, kako je iz sata u sat izgledalo njihovo kretanje na dan ubistva prestonaslednika Franca Ferdinanda, kako je izgledalo suđenje, a kako robija...
Ovaj ugledni profesor, akademik, poslanik i ministar, u kasnijem životu nije želeo da o ovom govori u brojnim intervjuima, ali je sećanja zapisao još davne 1970-te godine. Ona se nalaze u rukopisnoj zaostavštini profesora Čubrilovića koju je zaveštao Arhivu SANU, pre smrti 1990. Konačno, rukopis je pred čitaocima, a ovaj burni događaj do detalja osvetljen iz prve ruke.

Rat?

05.04.2023.

Logično, Prvi svetski rat je dobio epitet prvog, tek nakon izbijanja drugog po redu, jer, zašto bismo ga inače zvali prvi, ako nije postojao niz? Detaljnije

Pošalji