savršen šut

SAVRŠEN ŠUT

Radmila Satarić
Radmila Satarić je još jednom pokazala svoje umeće pisanja u knjizi Savršen šut kroz više unakrsnih radnji koje se prepliću, stvarajući time uzbudljive zaplete. Priča prati mladog seoskog vodeničara koji će, zahvaljujući svom umeću sa loptom, dostići neslućene podvige.

Autorka je i ovoga puta pokazala izuzetno umeće u vođenju više paralelnih i unakrsnih radnji koje se međusobno prepliću u stvaranju dramatičnih zapleta i situacija koje nas ostavljaju bez daha. Njeno poznavanje fudbala je zavidno, iako se Radmila Satarić ne postavlja u ulogu običnog sportskog komentatora. Posebnu uverljivost postigla je vežući priče o tekstilnoj industriji, modi, proizvodnji tkanina od prirodnih materijala, problemima sela i grada, sportu i svim detaljima vezanim za njega.

Naslov otvara fudbalsku karijeru mladog seoskog vodeničara Marka, čiji razvojni put pratimo od rada u očevoj vodenici, preko prve ljubavi i zanesenosti loptom koja će ga dovesti do neslućenih podviga.Mnoge svetske i naše fudbalske zvezde su postale popularne baš zahvaljujući svojim moćnim šutevima i ogromnom broju golova. „Savršen šut“ je stalan motiv u romanu i već od naslova svojom „šuškavom asonancom“ asocira na put lopte od igrača do mreže. Lopta je kao globus, slična planetama u kosmosu, a kada sjajan igrač kao Marko (alias Princ Markoni) barata njome – ta igra postaje visoki artizam…

Pošalji