šaptačice

ŠAPTAČICE

Alena Sabuhova
Alena Sabuhova predstavlja potpuno novi svet, svet u kom se prepliću sudbine dve blikse prijateljice, svet u kom se susreću živi i mrtvi. Šaptačice su pune nadrealnih mitskih pojava, uz živopisne močvarne predele Belorusije i Poljske, brutalno i silovito pripovedanje vas čeka među ovim stranicama.

SUSRETANJE SVETA ŽIVIH I MRTVIH.

Priču o dve bliske prijateljice, grobarove ćerke Dorote i naratorke, Sabuhova je smestila u izmaglicu Podlasja, rustikalnog šumovitog i močvarnog predela između Poljske i Belorusije, punog nadrealnih i mitskih pojava, u zajednicu živopisnih ljudi u kojoj svako ima posebnu veru i ličnu bedu, a zajedničke su im šaptačice – žene koje imaju moć isceljivanja bajanjem i šaptanjem. Ili je možda nemaju, ali svi u to veruju.

Senzibilno, ujedno brutalno i silovito, pripovedanje, uslojeno zrelim iskustvenim uvidima autorke, odigrava se na graničnim pozicijama u svakom smislu i slikovito dočarava susretanje sveta živih i mrtvih, katoličke i pravoslavne veroispovesti, hrišćanstva i paganskih verovanja, modernih kulturnih impulsa i lokalnog folklora, zrelog detinjstva i detinjaste zrelosti…Junakinje romana vodi neutaživa želja za odlaskom, kako bi se spasile od života na kraju sveta, a autorka čitaoca baš naprotiv povede u taj i takav svet u kom se sve razume drugačije, a koji će ga toliko očarati da će ga kada jednom ode – zauvek mamiti da mu se vraća. - Zdenka Valent Belić

Pošalji