sapijens kratka istorija čovečanstva

SAPIJENS: KRATKA ISTORIJA ČOVEČANSTVA

Juval Noa Harari
Knjiga koja je proslavila Juvala Nou Hararija. Kao što u ,,21 lekciji za 21. vek” autor preispituje sadašnjost i blisku budućnost, a u knjizi ,,Homo deus” spekuliše o daljoj budućnosti čovečanstva, tako se u ,,Sapijensu” okreće svojoj pravoj struci, istoriji, i odgovara na pitanja koja već vekovima muče ljudski rod.

Autor svetskog bestselera Homo Deus
Kratka istorija čovečanstva
Pre stotinu hiljada godina na Zemlji je živelo najmanje šest ljudskih vrsta. Danas postoji samo jedna – homo sapijens. Kako je naša vrsta uspela da pobedi u bici za prevlast? Zašto su naši preci lovci-sakupljači udružili snage da bi gradili gradove i osnivali carstva? Kako smo počeli da verujemo u bogove, nacije i ljudska prava, u novac, knjige i zakone; kako smo pali u ropstvo birokratije, radnog vremena i konzumerizma? Kako će naš svet izgledati u budućnosti?

Juval Noa Harari, SAPIJENS: KRATKA ISTORIJA ČOVEČANSTVA

19.03.2020.

Ljudska bića postoje oko 2,4 miliona godina. Homo sapiens, međutim, postoji tek oko 150000 godina, odnosno šest procenata tog vremena. Tako podnaslov knjige – Kratka istorija čovečanstva, zapravo i nije prikladan. Iako je ovo knjiga o istoriji sapijensa, moramo biti svesni da je to samo istorija malenog dela ljudske vrste. Detaljnije

Pošalji