šapat krošnji u ukletoj četvrti
rasprodato

ŠAPAT KROŠNJI U UKLETOJ ČETVRTI

Ahmed Umit

Doček Nove godine je za istanbulske policajce oduvek predstavljao noćnu moru. Pljačke, pijanstva i tuče, koje bi se često završavale nečijom pogibijom, postale su deo njihove svakodnevne rutine. Ovo je pogotovo važilo za glavnog junaka, prekaljenog inspektora Nevzata. Kada je čuo da se dogodilo ubistvo u čevrti Pera, istorijskom jezgru grada koje se u međuvremenu pretvorilo u leglo narkomanije, prostitucije i ilegalnog kockanja, nije se mnogo iznenadio. Došavši na mesto zločina, shvatio je da je ovoga puta reč o nečem mnogo ozbiljnijem. Neobičan način na koji je ubistvo izvršeno, kao i identitet žrtve, nagoveštavali su katastrofu koja će za samo tri dana rezultirati smrću još devet osoba.

Četvrt u kojoj se pedesetih godina prošlog veka odigrao pogrom njenih žitelja druge nacije i vere, ponovo je uzimala svoj krvavi danak. Suočen sa stvarnim zločincima, kao i avetima iz sopstvenog i kolektivnog sećanja, i zlokobnim predskazanjima, jedva je razlikovao san od jave.

Izgledalo je da će inspektor koji za sobom nije imao nijedan nerešen slučaj, osim onog najtragičnijeg kada su mu stradali žena i kćer, zatvoriti fasciklu i podleći životnoj stihiji.

Pomiren sa porazom, otišao je na večeru povodom veridbe najbližih saradnika, Alija i Zejnep. Nije ni slutio da će se upravo za porodičnom trpezom najzad rasvetliti misterija ubistva u četvrti Pera…

Pošalji