šala

ŠALA

Domeniko Starnone
U srži romana „Šala“ Domenika Starnonea su porodične veze i dramatične sudbine junaka, pune neizvesnosti i iznenađenja. Jedan od najvećih savremenih italijanskih pisaca stilski prefinjeno i van uobičajenih tokova piše o ambicijama, porodici i starosti.

Dobitnik nagrade Strega, autor svetskog bestselera Pertle.
Zamislite dvoboj. Zalazak sunca. Čelični pogledi. Zadržan dah. Čuju se samo otkucaiji srca…
Ali ne, ovo je priča o sasvim drugačijem dvoboju. Sa jedne strane je Danijele Malariko, uspešni illustrator koji je svestan da je pred krajem karijere. Sa druge, Mario, Danijeleov četvorogodišnji unuk.
Danijele godinama živi na hladnom severu Italije, u dobrovoljnoj virtualnoj izolaciji, usredsređen na svoj rad. Mir će mu poremetiti ćerkin poziv s molbim da se vrati u Napulj na nekoliko dana da pričuva unuka dok su ona i njen muže naposlovnom putu.
Tako se Danijele vraća u kuću u kojoj je odrastao – u odaje detinjstva koje opsedaju duhovi prošlosti porodice Malariko. Ispod prozora pulsira Napulj, lukav, nasilan i strastven grad čiji se uticaj nikada ne može poljuljati. Dok ga Mario bude stalno podsećao na život koji je tek počinje, Danijele odlučuje da se razračuna sa sopstvenim ambicijama i životnim izborima.„Šala je stilski prefinjena drama izuzetno razigrane kompozicije o ambicijama, porodici i starosti koja prevazilazi uobičajeno i predvidljivo. Starnone je jedan od najvećih savremenih itaijanskih pisaca.“– Džumpa Lahiri„U srži ove priče su porodične veze i dramatične sudbine junaka, ali ono što će vas iznenaditi je stilska elegancija kojom Starnone o svemu tome piše. Starnone još jednom bolje od drugih oseća puls svakodnevnog života.“– Huffington Post (Italija)„U Šali se sofisticirana metafikcija majstorski prepliće sa užicima dobro ispričane priče, pune neizvesnosti i iznenađenja.“– Internazionale

Pošalji