saga o vešcu ilustrovana priča 1 veštac

SAGA O VEŠCU: ILUSTROVANA PRIČA 1 – VEŠTAC

ANDŽEJ SAPKOVSKI

ODABRANE ILUSTROVANE PRIČE IZ SAGE O VEŠCU
– A mi ovde u Vizimi čekamo da se dogodi čudo i zamandaljujemo vrata za svaki pun mesec ili vezujemo prestupnike pred dvorcem računajući da će beštija da se najede i vrati u grobnicu.– Lepo ste se dosetili – nasmeja se veštac. – Je l’ se prestupništvo smanjilo?– Ni najmanje.

Svetski popularna Saga o Vešcu obogaćena je radom vrsnih ilustratora na najznačajnijim pričama iz tog serijala. U ovom tomu, Timote Montenj je na majstorski način ilustrovao uvodnu priču iz Poslednje želje, prvog toma sage.

Geralt od Rivije dolazi na vrata grada Vizime da bi odgovorio na poziv razglašen po čitavom kraljevstvu: nudi se 3.000 orena onome ko skine čini sa ćerke kralja Foltesta. Jer iako je princeza sahranjena na dan svog rođenja, sedam godina kasnije, pretvorena u strigu, izlazi iz svoje grobnice u noćima punog meseca, da bi krvavo ubijala.Pre Geralta, taj izazov prihvatili su mnogi učeni ljudi, pustinjaci, pastiri, vitezovi i drugi vešci. Nijedan nije uspeo.Pored ove delikatne misije, Geralt će otkriti i intrige velikodostojnika Vizime...UNIVERZUM VEŠCA GERALTA BAZIRAN JE NA SAGI O VEŠCU, SERIJALU KOJI JE NAPISAO ANDŽEJ SAPKOVSKI, A PRIPADAJU MU I SVETSKI POZNATA VIDEO-IGRA (THE WITCHER) I NETFLIKSOVA ISTOIMENA SERIJA.

Pošalji

SAGA O VEŠCU: ILUSTROVANA PRIČA 1 – VEŠTAC

Valahiru
★★★★★
07.06.2022.
"A mi ovde u Vizimi čekamo da se dogodi čudo i zamandaljujemo vrata za svaki pun mesec ili vezujemo prestupnike pred dvorcem računajući da će beštija da se najede i vrati u grobnicu. - Lepo ste se dosetili - nasmeja se veštac. - Je l' se prestupništvo smanjilo? Ni najmanje." Moj raniji pokušaj čitanja sage o Vešcu loše je prošao. Utisci su bili takvi, da sam odustao od serijala. Ipak, kada sam saznao da je Čarobna knjiga objavila ilustrovane priče iz ovog univerzuma, odlučio sam da Geraltovom svetu pružim još jednu šansu. Ovo izdanje uradjeno je kvalitetno, sa ilustracijama u punom koloru. Za ilustracije je zaslužan Timote Montenj, dok je priča iz pera Andžeja Sapkovskog. U pitanju su pojedinačne zbirke priča, izdvojene u ovakvim kraćim izdanjima. Nedavno je izašao i drugi deo, pa mu možete posvetiti pažnju. U prvom delu, Geralt dolazi do grada Vizime, čiji kralj nudi bogatu nagradu za spas ćerke. Nastala iz incesta, devojčica je umrla malo po rodjenju, da bi se par dana kasnije, pod urokom, pretvorila u strigu. Striga već četrnaest godina ubija narod i širi strah, a kralj ne želi da se ona ubija. Mnogi su pre Geralta pokušali da skinu kletvu, pa čak i da je ubiju, ali bi pronadjeni mrtvi sledećeg jutra. Geralt prihvata izazov, uprkos svemu. U toku pripreme za zadatak, bio je svedok brojnih spletki na dvoru, a i u gradu. Uprkos tome što je priča kratka, uživao sam u njoj. Slobodno mogu reći da je popravila moj utisak od ranije. Andžej nema stil kakav ja inače volim. Ne poseduje nikakve ukrase, piše jednostavno i koristi što više akcije može. To me ranije odbijalo, ali mi se u ovako kratkoj formi dopalo. Ima naravno i čitalaca koji radije čitaju ovakva dela, jer pre svega žele drugačiji užitak, u smislu akcije i uzbudjenja. Ovde će to i dobiti. Odlučio sam da ću definitivno nabaviti i drugi deo, jer je vredan vremena i novca.