sabrane priče 2, neobjavljeno za života franc kafka

SABRANE PRIČE 2, NEOBJAVLJENO ZA ŽIVOTA - FRANC KAFKA

Franc Kafka
Drugi deo neponovljivih sabranih priča Franca Kafke, u kojima se ponovo obraća svima nama i opisuje borbu koja ne prihvata ni pobede ni poraze.

Ljubav je kad ste vi nož koji zarivam u sebe.

Prvi put kod nas imamo sve što je, do poslednjeg fragmenta, u svom kratkom životu, u kreativnoj prozi napisao Franc Kafka, jedan od gorostasa svetske književnosti. U ovoj kolekciji je i zbirka svih njegovih crteža, među kojima su i novootkriveni. Najzad, kolekciji je priložen i jedini autentičan razgovor s piscem, kao i sabrani zapisi Valtera Benjamina o Kafki, koji su od njihovog nastanka do danas ostali najpodsticajniji uvidi u nerešivu i bolnu zagonetku o moćnom i univerzalnom smislu koji je praški književnik utkao, kao malo ko drugi, u svoje nezaboravno delo.

Kafka se obraća svakome od nas. On opisuje borbu koja ne prihvata ni pobedu ni poraz, a ipak ne može da utihne niti da se okonča. On lično je vodio borbu sa ocem, sa književnošću i sa ženskim svetom, a sva ta tri vida borbe bivaju kod njega prevedena u dubinu, gde ih uobličava u duhovnu borbu.Moris Blanšo

Pošalji