sabrane priče 1, objavljene za života franc kafka

SABRANE PRIČE 1, OBJAVLJENE ZA ŽIVOTA - FRANC KAFKA

Franc Kafka
Prvi deo neponovljivih sabranih priča Franca Kafke, u kojima se ponovo obraća svima nama i opisuje borbu koja ne prihvata ni pobede ni poraze.

Mislim da treba da čitamo samo one knjige koje nas ranjavaju.

Prvi put kod nas imamo sve što je, do poslednjeg fragmenta, u svom kratkom životu, u kreativnoj prozi napisao Franc Kafka, jedan od gorostasa svetske književnosti. U ovoj kolekciji je i zbirka svih njegovih crteža, među kojima su i novootkriveni. Najzad, kolekciji je priložen i jedini autentičan razgovor s piscem, kao i sabrani zapisi Valtera Benjamina o Kafki, koji su od njihovog nastanka do danas ostali najpodsticajniji uvidi u nerešivu i bolnu zagonetku o moćnom i univerzalnom smislu koji je praški književnik utkao, kao malo ko drugi, u svoje nezaboravno delo.

Kafka je čudesnom imaginativnom snagom opisao buduće koncentracione logore, buduću nepostojanost zakona, budući apsolutizam državnog aparata.Bertold BrehtUprkos svemu, Kafka ne pripada nizu novijih predskazivača. To dokazuje i činjenica da nas prilikom čitanja njegovih najjezivijih i najokrutnijih priča, koje je stvarnost ipak ispunila, čak ih i premašila, još obuzima osećanje nestvarnog.Hana Arent

Pošalji