saboter aušvica

SABOTER AUŠVICA

Kolin Rašton
Knjiga Saboter Aušvica je potresan roman zasnovan na istinitom događaju iz 1941. godine. Kolin Rašton, pisac ovog dela, opisuje nam život zarobljenika u ovom ozloglašenom logoru kroz priču o mladom britanskom vojniku koji je ovde doveden na rad. Iako trpeći glad, batine i sve nehumane uslove takvog života, on nalazi snagu da sabotira nacističke industrijske radove, pomaže jevrejskim zarobljenicima i pomogne partizanskoj grupi planiranje masovnog bekstva.

 

Inspirativna istinita pripovest o britanskom vojniku koji je bio zatvorenik u Aušvicu.

Mladog britanskog vojnika Artura Doda je 1941. godine zarobila nemačka vojska i transportovala ga u Osvjecim u Gornjoj Silesiji, u Poljskoj. Nemci su mu dali drugo ime, koje je sada sinonim najmračnijih trenutaka čovečanstva. Nazvali su ga Aušvic.
Primoran na težak rad, gladujući i trpeći teške batine, Artur je mislio da će ostaviti život u Aušvicu. Ali odlučan da se bori do kraja, sabotirao je nacističke industrijske radove i rizikovao život da ublaži patnje jevrejskih zatvorenika i pomogne grupi partizana planiranje masovnog bekstva.
Šokantna istinita pripovest osvetljava operacije u logoru, razotkriva hijerarhiju esesovskog maltretiranja zatvorenika i iznosi malo poznatu priču o ratnim zarobljenicima koji su bili tamo zatvoreni.

„Ako zaboravimo prošlost, ponavljaćemo je. Zaista izvanredna knjiga”
FOKUS ODBRANE, interni list Ministarstva Odbrane, Velike Britanije

Pošalji