s najgorim namerama

S NAJGORIM NAMERAMA

Alesandro Piperno
S najgorim namerama, prvi roman Alesandra Piperna, tragikomična je saga o rimskoj jevrejskoj porodici koja prolazi kroz višegeneracijski pad od bogatstva do socijalne marginalizacije. U raskošnoj mešavini satire i prustovskog promišljanja, Danijel, Pipernov svevideći narator, detaljno opisuje neobičnosti i nastranosti svoje porodice, ali i vlastitu krizu identiteta kao sina Jevrejina i katolikinje. Zbog nekonvencionalnog odnosa prema istoriji, moralu, društvu, religiji i mentalnom zdravlju, roman je izazvao pravi potres u italijanskoj kulturnoj javnosti. Dok su jedni hvalili Pipernov otklon od literature svedočenja i korak prema postholokaustskoj normalnosti, drugi su kritikovali njegovu navodnu političku nekorektnost.

Danijel je tridesettrogodišnji naslednik Soninovih, jevrejsko-italijanske rimske porodice čiji su uspon i pad od kraja Drugog svetskog rata pa do početka dvadeset prvog veka živopisna pozadina ove priče. U raskošnoj mešavini satire i prustovskog promišljanja, Danijel opisuje neobičnosti i nastranosti svoje porodice, koju čini lepeza upečatljivih likova: deda preljubnik i rasipnik, nezainteresovani otac kicoš, majka katolikinja koja prezire navike Soninovih, seksualno frustrirana ujna, rođak homoseksualac koji ima rak testisa, ujak koji se odmetnuo od porodice…

U tom univerzumu, ovaj Pipernov svevideći narator britkog i oporog smisla za humor secira ljudske odnose, strahove i težnje, otkrivajući usput i svoje erotske opsesije i hiperosetljivost na klasne razlike. Poput nekog savremenog Marsela Prusta bez predrasuda, Alesandro Piperno u vrtoglavom stilskom i jezičkom slalomu vodi čitaoce u potragu – tako suštinski ljudsku – za verskim, seksualnim i moralnim integritetom.

 

Pošalji