rudi

RUDI

Nemanja Jovanović
Svet u kojem obitava bezimeni pripovedač romana Rudi je na svaki način skučen: prostorom, vremenom, dešavanjima, mogućnostima, nadom i podnošljivom budućnošću. Dani su jednolični i taljigaju se kroz sumorne pejzaže besmislenog postojanja likova sa margine koji nikome nisu bitni, a ponajmanje sebi.

Noć je bila moj saučesnik. Imala je drugu gravitaciju i pravila. Nudila je rešenja koja u praksi nisu funkcionisala. Bila je uzaludna, ali magična.

Novi Jovanovićev antiheroj je za priličan broj nijansi introvertniji, rafiniraniji, suptilniji i nepoverljiviji, ranjiviji od svog prethodnika, mada je i on ispao pravo ispod Jovanovićevog šinjela. Ovo bi bio zreliji, uravnoteženiji pripovedač Nemanja Jovanović, tiši, svedeniji, svestan da dođe vreme kad mora da se ćuti, tačnije, prećuti. Ovo bi bila knjiga u kojoj Jovanović potvrđuje svoj pripovedački nerv i talenat. Uspešno položeni ispit autorske zrelosti.

– Srđan Srdić

Nemanja Jovanović, RUDI

16.02.2020.

Svet u kojem obitava bezimeni pripovedač romana Rudi je na svaki način skučen: prostorom, vremenom, dešavanjima, mogućnostima, nadom i podnošljivom budućnošću. Dani su jednolični i taljigaju se kroz sumorne pejzaže besmislenog postojanja likova sa margine koji nikome nisu bitni, a ponajmanje sebi. Detaljnije

NINOVA NAGRADA ZA ROMAN GODINE - uži izbor

10.01.2020.

Od ukupno dve stotine romana pristiglih na konkurs, žiri NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine, koji radi u sastavu Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Marija Nenezić i Teofil Pančić (predsednik) – odabrao je deset naslova koji ulaze u uži izbor. Detaljnije

Pošalji