novo
rodna gruda

RODNA GRUDA

Nađa Tešić
"Rodna gruda" je intenzivna saga o identitetu Nađe Tešić. Kroz priču o Ani, ženi suočenoj sa složenošću dvojne egzistencije, knjiga nas vodi kroz putovanje kroz vlastitu prošlost i sadašnjost. Ana, rastrzana između dva sveta simbolizovana kroz dva pasoša, započinje poslednju potragu za svojim pravim ja. U ovoj živoj i modernoj priči, Tešić istražuje temu identiteta i pripadanja, dok Ana pokušava da se pomiri sa svojom prošlošću i propašću zemlje koju je nekad poznavala. "Rodna gruda" je snažna priča koja briše granice između jezika, prostora i vremena, vraćajući nam likove koje smo već upoznali u Nađinoj prethodnoj prozi.

Ko sam ja?
Suočena sa sopstvenom dvojnom egzistencijom, Ana se nakon skoro četiri decenije vraća u rodnu zemlju. Rastrzana između dva pasoša različitih boja – jednog koji poteže mnoga pitanja i drugog zbog kojeg će naići na tišinu – Ana započinje poslednju potragu za samom sobom. U pokušaju da sudbinu preokrene u sopstvenu korist i završi sa pitanjima Kome pripadam i još važnijim Ko bih bila da sam ostala, njeno svojevrsno hodočašće i povratak poklopiće se sa neumitnom propašću zemlje koju je poznavala.

Jezik na kom misli i onaj kojim govori u raskolu su kao i ona sama, a nijedan nije dovoljno ukorenjen u njoj da objasni samu sebe. Rodna gruda je scena sa koje se briše Anino detinjstvo; na njoj su izvedeni igrokazi i fatamorgane moguće budućnosti, ali i surovi realizam onoga što jeste, što propada, što nestaje. Potraga za sobom u prostoru i vremenu istovremeno je živa i moderna priča o ženskom, koja latentno provejava na svim stranicama ove proze.Nakon Buntovnice u senci i rastanka na železničkoj stanici, Nađa Tešić vraća nam Anu.

Pošalji