renesansa za renatu

RENESANSA ZA RENATU

Aleksandar Đurović
U knjizi, Renesansa za Renatu, autora Aleksandra Đurovića, se kroz prepisku razdvojenih ljubavnika italijanska i dubrovačka renesansa susreću sa romantičarskim duhom XIX veka, a ukusi petrarkističke lirike sa lascivnošću folklornog stvaraoca. Portreti velikih pesnika i slikara, istorijskih ličnosti i slavnih lepotica utkani su u narativ pun himeričnih preokreta, strasti i oduševljenja, gde postaju deo jezika žudnje i udvaranja.

„Renesansa za Renatu" je ljubavni, epistolarni roman, napisan u stihovima; da bi postao njegov junak, Stendalov Fabris del Dongo napustio je svoj izvorni narativ a njegova romaneskna biografija dobila je neočekivani produžetak.
U ovoj knjizi se kroz prepisku razdvojenih ljubavnika italijanska i dubrovačka renesansa susreću sa romantičarskim duhom XIX veka, a ukusi petrarkističke lirike sa lascivnošću folklornog stvaraoca. Portreti velikih pesnika i slikara, istorijskih ličnosti i slavnih lepotica utkani su u narativ pun himeričnih preokreta, strasti i oduševljenja, gde postaju deo jezika žudnje i udvaranja.

Pošalji