razmena tela

RAZMENA TELA

Juri Erera
"Razmena tela" Jurija Erere, u prevodu Vesne Stamenković, odvodi nas u bezimeni meksički grad u kom vlada kuga. Ulice su opustele, a gradske službe su prestale sa radom.

I pored jakog prisustva vojske na ulicama, borbe organizovanih bandi svakodnevna su pojava. Iako ga instinkt tera da ostane kod kuće, Izbavitelj odlučuje da izađe van. Dve zaraćene kriminalne familije koje terorišu grad došle su u pat-poziciju: imaju puno mrtvih sa obe strane, a Izbavitelj je taj koji bi trebalo da posreduje i organizuje razmenu tela. Poput kakvog ukletog drevnog heroja, polako počinje da uranja u podzemlje grada, koji još na površini podseća na pakao. Sirotinjske četvrti, opasne birtije, mračne, prljave ulice postaju hadska pozornica ovog romana, a surovi kriminalci, unesrećene porodice i mrtvi taoci njegovi protagonisti.
Razmena tela je distopijski noar u kome se čuju odjeci Romea i Julije, velikih Bolanja i Čendlera, klasične grčke tragedije (ali na steroidima), gde su iskupljenje, porodica, nasilje, seks i smrt neophodni sastojci ovog književnog podviga. Erera je još jednom pokazao svoje neverovatno majstorstvo dostojno tek nekolicine odabranih umetnika koji su na malom prostoru stvarali velike čarolije.

Dobro došli u Meksiko!

29.07.2023.

Juri Erera važi za jednog od najznačajnijih savremenih pisaca hispanoameričke književnosti. Retko koji autor je, poput Borhesa, sa toliko malo stranica uspeo da dobije tako mnogo pohvala. Detaljnije

Pošalji