razbrajalica za andreasa sama

RAZBRAJALICA ZA ANDREASA SAMA

Filip Čolović
U knjizi Filipa Čolovića, RAZBRAJALICA ZA ANDREASA SAMA, ne pominje se ime, ali Čolović koristi vrlo precizne faktografske podatke, pa znamo da se radi o Danilu Kišu. Piscu, koji u parizu umire od raka pluća, u posetu dolazi čovek po imenu Andreas Sam. Roman ima dva toka: dijalog sa tajanstvenim posetiocem i sećanje pisca na detinjstvo tokom drugog svetskog rata. RAZBRAJALICA ZA ANDREASA SAMA je, po rečima Vladislava Bajca, omaž Danilu Kišu.

Dva vremenska toka ovog romana sa više ukrštenih ličnosti no što su to Andreas Sam i njegov književni tvorac, čine zapravo lavirint sastavljen iz faktografije i fikcije: nesumnjivi i sumnjivi dokumenti isprepletani su sa izmišljenim verzijama (ne)poznatog. Dvostruka prošlost (istog junaka i ove i Piščevih knjiga) sastoji se od sećanja, fotografija, kadrova filma i života.

Ovo je igra citatnosti: domišljenih i skrivenih citata, asocijativnosti, produbljene i produžene ideje Piščevog ciklusa o detinjstvu i porodici (Rani jadi, Bašta, pepeo i Peščanik) u kojoj je Andreas Sam Piščev lik – dečak, Pisac – sam, ali i njegov drug – vršnjak. On lebdi između svih ovih sopstvenih verzija i, u zbiru, dovodi čitaoca do Grobnice za Borisa Davidoviča kao uzroka za Piščevu građu Časa anatomije, tog udžbenika za moral i intelektualnu čistotu.

Smrt u Piščevom delu ima nastavak i u Čolovićevom: ovde je u obličju devojke koja ga, kao Bergmanova simbol-slika Smrti, vodi do novosadskog stratišta i zapravo do Enciklopedije mrtvih.

Autor ovog romana koristi fizičke i duhovne seobe kao čin potrage za identitetom i njegovim istovremenim brisanjem: bilo nasilno, od Drugog, ili voljno ka gubljenju nacionalnog.

Predstavljena knjiga RAZBRAJALICA ZA ANDREASA SAMA - omaž i knjiga-orden dodeljen Danilu Kišu.

06.07.2019.

Izdavačka kuća „Geopoetika“ predstavila je roman „Razbrajalica za Andreasa Sama“ Filipa Čolovića. Prema rečima urednika prof. dr Milana Ristovića, na „književno moderan način piše o vrlo ozbiljnoj temi“. Ristović je rekao da se, čitajući Čolovićevu knjigu, suočio sa temom koja nije laka, ali da upravo na takvim temama i počiva dobra književnost. Detaljnije

Pošalji