rat i mir tom 1

RAT I MIR- TOM 1

Lav Nikolajevič Tolstoj
Rat i mir (1869) veličanstven je roman-esej o odnosu između slobode volje o onoga što nazivamo sudbinom, proviđenjem ili istorijskom nužnošću.

U brzopletoj smeni mirovnog i ratnog stanja, Tolstojevi likovi plemići ili doživljavaju nepovratnu moralnu transformaciju ili joj se snažno opiru do same smrti, dok likovi seljaka postepeno stiču lična prava i slobodu. Tolstoj je kroz suptilne lične promene uspeo da dočara one momente koji nose opšteljudski značaj:“Prateći razvoj istorije, vidimo da se svake godine, sa svakim novim piscem menja mišljenje o tome šta je dobro čovečanstva, tako da se ono što je izgledalo kao dobro, posle deset godina iznosi kao zlo, i obrnuto.”Tolstojev stil preživljava ispit vremena i veoma je snažan i ispunjujuć osećaj uneti se u likove Pjera, Nataše i Andreja, pa čak i Napoleona, Kutuzova ili Platona Karatajeva. Kroz čitavo delo, teška ruska toska isprepletana je srećnim vitalističkim momentima, kao i sam život njegovog autora.

3 saveta za pisanje od Lava Tolstoja

24.03.2022.

"Ana Karenjina" i "Rat i mir" su dela koja se smatraju jednim od najboljih romana ikada napisanih. Zašto je to tako? Kada čitate Lava Tolstoja, prva stvar koju ćete primetiti je to da vi verujete da on govori istinu. Njegovi junaci su pravi ljudi i njihovi dijalozi zvuče ubedljivo. Kako je Tolstoj došao do ovoga i koji su to saveti koji će vam pomoći da vaši junaci izgledaju verodostojnije, ukoliko volite da pišete? Pročitajte u ostatku teksta. Detaljnije

Pošalji