putujuće kazalište

PUTUJUĆE KAZALIŠTE

Zoran Ferić
Peti roman Zorana Ferića, Putujuće kazalište, impresivna je porodična saga u kojoj se prelamaju sudbine autorovih živopisnih predaka i tragične slike naše zajedničke prošlosti. Govoreći o svom odrastanju, Ferić bez ulepšavanja govori o manama i nedostacima roditelja, kao i o svojim greškama, prvim ljubavima i prvim knjigama. Ova, pre svega sentimentalna i surovo iskrena porodična priča, otvara pitanje koliko nas određuje sudbina naših predaka i kako prevladati osećaj tuge ili besa što su se naši životi odvijali baš tako.

Putujuće kazalište je kompleksna porodična saga u kojoj je kroz prošlost autorove porodice ispričana i istorija dvadesetog veka u Hrvatskoj i Evropi. Tu porodicu nisu obeležili samo ratovi, nacionalna i ideološka mržnja nego i nekoliko potresnih ljubavnih priča od kojih svaka, nezavisno od vremena u kom se odvija, nosi vlastitu tragičnost i lepotu.

Kroz devet poglavlja upoznajemo Ferićeve pretke, prabaku koja se zaljubila u putujućeg glumca i vlasnika pozorišta i pobegla s njim, zatim dedu koji je iz Petrograda prebegao u Pariz kad je izbila Oktobarska revolucija da bi kasnije u Zagrebu sreo piščevu baku, medicinsku sestru i ćerku žandara, kao i Ferićeve roditelje, koji su jedva preživeli Drugi svetski rat. Otac je probijao Sremski front, a kao posledica ostala mu je potreba da puca u salatu u vrtu; majku su kao jevrejsku devojčicu sakrivali po Zagrebu, a kad bi izašla iz kuće, u džepu je uvek morala nositi katolički molitvenik. Svi ti živopisni likovi su se izmešali u ovoj porodici koju pratimo od Petrograda, Pariza i Tangera do Sremske Mitrovice i Zagreba, od baka i dedova do samog autora, njegovih ljubavi i prvih objavljenih knjiga.

Duhovit, povremeno ironičan, a na momente i potresan, s upečatljivim epizodama i živim dijalozima, Putujuće kazalište je impresivan roman koji bi bio događaj i u nekoj velikoj evropskoj književnosti.

Pošalji

PUTUJUĆE KAZALIŠTE

Izgubiti Juliju
★★★★★
02.07.2022.
Jos jedan divan roman na Ferićevskom jeziku. Govori o svom poreklu, ljudima čije gene nosi. Tako nas vodi na pocetak proslog veka i prica nam o svojim prabakama i pradedama, njihovim potomcima, kasnije o svojim roditeljima i svom detinjstvu, mladosti, zrelom dobu. Ono sto prozima ovaj roman je cista emocija Trazenje razloga za odredjene dogadjaje, gole činjenice od kojih je satkan zivot. Ferićevski humor preliva sa stranica, duhovite opaske i na svoj i na tudj racun. Poseban segment je bolest i gubitak majke u tinejdzerskim godinama, koji je obelezio citav njegov zivot. Cudan odnos sa ocem, koji svoju ljubav prema sinu pokazuje nesvakidasnje. U pauzama citanja sam razmisljala o svakoj njegovoj reci i jedva cekala da se vratim redovima. Jedna od onih knjiga koje vas obuzmu i nista drugo ne dozvoljava da radite, samo da citate. Ovo je prva njegova knjiga koju sam procitala, i zapecatila mi je prvu polovinu godine, uvrsticu ga u mojih top 5 omiljenih pisaca. Zasluženo.