put smrti

PUT SMRTI

Velibor Džomić
"Put smrti" Velibora Džomića govori o stradanjima i jednom od najvećih zločina u ljudskoj istoriji. Knjiga koja će nam pokazati stranu Derugog svetskog rata koja se tiče naših prostora.

Ispovesti preživelih u zločinu stravičnih razmera, koji su decenijama putovali do naučnih istraživača i javnosti, konačno su u ovoj knjizi.
Prema dosadašnjim istraživaživanjima, krajem rata oko Zidanog Mosta sabilo se oko 300.000 ratnika raznih uniformi – partizana, četnika, Nemaca, ustaša, domobrana... Ubijeno je oko 100.000 ljudi.
Masovne grobnice nevinih žrtava komunističkog terora nalaze se u Kočevju, Novom Mestu, Zidanom Mostu, Pohorju, Teharju, Šent Vidu, Radovljici, Škofjoj Loki i po mnogim drugim mestima.
Najveći broj tih žrtava ubijen je posle zvaničnog završetka rata.
Nije pravljena razlika između zdravih, bolesnih i ranjenih.
Nije pravljena razlika između vojnika i civila.Svi su pre ubistva mučeni.Svi su pre ubistva opljačkani.Svi su sahranjeni u plitkim masovnim neobeleženim grobnicama ili pobacani po dubokim okolnim jamama.To je jedna od najtragičnijih istina Drugog svetskog rata na ovim prostorima.Knjiga koja je pred nama predstavlja pregršt ličnih sećanja i svedočanstava.

Pošalji