pucanj u prištini

PUCANJ U PRIŠTINI

Zoran S. Stojanović

Pohlepa ne zna za naciju niti za patriotizam.
Pohlepa ne zna za milost.


Kosovo, vreme sadašnje. Tri leša s pločicama američkih marinaca pojavljuju se u slučajno otkrivenoj grobnici. Iako se njihove smrti vremenski poklapaju s vremenom intervencije NATO-a 1999, u Bondstilu, američkoj vojnoj bazi, tvrde da to nisu njihovi vojnici.

Mladi oficir UNMIK-a, Norvežanin Arvid Bake, zaintrigiran je takvom reakcijom. Želeo bi da ispita slučaj, ali njegov mandat se bliži kraju, vratiće se kući i uskoro će se oženiti svojom ljubavlju Ingrid Heland. Pred sam povratak, dok šetaju Prištinom, nepoznat atentator ubija Ingrid. Bake shvata da se iza otkrića leševa u novootkrivenoj grobnici krije nešto više nego što je pretpostavljao. Da li su posredi interesi geopolitičkih sila, tajnih saveza i moćne propagande, ili nešto treće?

Pucanj u Prištini Zorana Stojanovića prava je retkost kod nas: savremen, uzbudljiv, intrigantan i krajnje aktuelan detektivski roman sa zapletom na današnjem Kosovu, opterećenom svim onim što se tamo zbivalo poslednjih nekoliko decenija. Izbor likova, njihova međusobna povezanost, zagonetna istraga čiji ishod čitalac ne može da pretpostavi do same završnice knjige – sve to pokazuje da smo konačno, posle sjajnih romana Đorđa Bajića, dobili još jedan čistokrvni domaći triler.“
– Goran Skrobonja


„Uzbudljiv politički triler i detektivski roman... radnja je napeta, pažljivo osmišljena i čvrsto motivisana, vođena sigurnim pripovedačkim perom do klimaksa i rešenja zagonetnih ubistava.“
– prof. Kornelije Kvas

Serijal Srpske veze inspektora Jejtsa prati uzbudljive slučajeve inspektora Skotland jarda u kojima su akteri ljudi s našeg podneblja.
 

Pošalji