ptice

PTICE

Vesos Tarjej
Price norveškog pisca Tarjeja Vesosa je dirljiva priča o bratu i sestri smeštena u norvešlki krajolik. Ptice je roman koji pripoveda o ljubavi, pripadnosti i slobodi izbora.

Ptice, remek-delo norveške književnosti govori o Matisu Tupanu, čoveku skromne inteligencije koji nije u stanju da se sam brine o sebi, i njegovoj sestri Hege, od koje je potpuno zavisan. Njihov usamljenički, jednolični seoski život korenito se menja kad u njega uđe treća osoba. U bajkolikom okruženju norveških pejzaža Matisu priroda otkriva tajne. On poznaje jezik ptica. U stanju je da pročita pisma koja su mu napisale kljunom i stopalima. Zna da tumači njihov let. I zna da postavi najdublja životna pitanja: „Zašto su stvari takve kakve jesu?”, pitaće dobronamernu seljanku koja mu nudi kafu pošto po ko zna koji put nije uspeo da obavi započeti posao.

Tarjej Vesos, PTICE

16.04.2020.

Ptice su predivan i tužan roman norveškog pisca Tarjeja Vesosa, koji je dugo čekao da bude otkriven od strane svetske publike. Ovaj roman napisan je na manje korišćenom norveškom dijalektu, što je usporilo prepoznavanje kvaliteta ove knjige. Ipak, danas, priča o ljubavi, porodici i strpljenju, smeštena u prelepe norveške predele, našla je slavu koju zaslužuje. Detaljnije

Pošalji