psi raja

PSI RAJA

Abel Pose
Da li je moguće doći do raja ne napustivši pakao? Knjiga Psi raja vodi nas kroz istoriju još od davne 1942. godine i pronalaska Ovozemaljskog raja, preplićući istoriju i fikciju. Abel Pose, autor ovog romana, maestralno nam pripoveda o vremenu Kolumba, otkriću jednog drugog, rajskog sveta i njegovog pretvaranja u pakao dolaskom Španaca. Ovaj, uslovno rečeno istorijski roman, kroz humor i parodiju nam nudi drugačiju verziju istorije.

Zapad je dahtao, žudeo je za svojim mrtvim suncem, izgubljeni životni nerv, pokopano slavlje. (...)
Rađala se, neodoljivom silinom, sekta tragalaca za Rajem.
Davne 1492. novoimenovani admiral Okeanskog mora napušta obale Mediterana u potrazi za novim i kraćim trgovačkim putem do Indije, ali umesto toga trijumfalno pronalazi Ovozemaljski raj, pitomi arhipelag bezbrižno ušuškan u tropskom zagrljaju zaliva koji danas nazivamo Meksičkim. Dekadentni velikaši sa španskog dvora koji su ga poslali tamo dobro su znali da ne postoji nijedna potraga za rajem koja ne podrazumeva i bekstvo iz pakla. Apsurd se sastoji u tome što otkriće takvog mesta neminovno dovodi do gubitka njegovih rajskih atributa. Zašto otkrivati raj tek da bi se oskrnavio? Jedini logični odgovor svodi se na pohlepu i ljudski nagon da prelazi stare i otkriva nove granice. Koristeći opštepoznate istorijske činjenice kao polazište, Abel Pose stvara delo u kome su istorija i fikcija tesno isprepletane, a „zvanična istorija” i motivi samog Kolumba, kao i vladarskog kraljevskog para Izabele I od Kastilje i Fernanda II od Aragona, dovedeni u pitanje. Psi raja predstavljaju daleko više od istorijskog romana – to je uzbudljivo putovanje kroz zakulisnu istoriju otkrića Amerike, briljantan uvid u sudar različitih kultura, ali i sumorno svedočanstvo bespoštedne konkistadorske epohe, koja je započela ekspedicijom i dolaskom Španaca na nov kontinent, a završila se osvajanjem, pljačkom i genocidom nad domorodačkim narodima. Kombinujući humor, finu satiru i parodiju, Pose čitaocima ne samo da nudi izazovnu reviziju avanture o kojoj smo mislili da znamo sve već nagoveštava i duboke korene američkog identiteta, religijske netolerancije i fašizma.

Abel Pose, PSI RAJA

15.04.2020.

Argentinac, Abel Pose, svojim romanom pridružuje se panteonu latinoamerički pisaca koji ne prestaju da nas zadivljuju maestralnim baratanjem rečima, sluhom za magijski realizam i veštim preplitanjem svetog i profanog. Detaljnije

Pošalji