prva knjiga praha divlja lepotica

PRVA KNJIGA PRAHA - DIVLJA LEPOTICA

Filip Pulman
Dobitnik Britanske nagrade za književnost.
„Čista radost... velikodušno, zastrašujuće, mudro i domišljato.“ Scotsman
Vratite se u svet Severne svetlosti, saznajte više o Lajrinom poreklu, upoznajte novog junaka koji igra ključnu ulogu u Lajrinom spasavanju i otkrijte nešto više o neuhvatljivoj materiji poznatoj kao Prah.
Malkom Polsted je dečak koji zapaža sve, ali sam je gotovo neprimetan. Zbog toga je možda neizbežno da postane špijun...
Njegovi roditelji vode krčmu nazvanu Pastrmka na obali reke Temze, kroz čija vrata prolazi čitav Oksford.
Pošalji

PRVA KNJIGA PRAHA - DIVLJA LEPOTICA

Valahiru
★★★★★
08.06.2022.
Neprocenjiv je osećaj kada od početka uživate u nekoj knjizi. Kada vas knjiga "grli" i kada vi grlite svaku rečenicu napisanu na njenim stranicama. Ovo je upravo takva knjiga. Filip Pulman nam se vraća sa svetom Ćitagace, svetu o kom smo čitali u trilogiji Njegova mračna tkanja. Sjajno je vratiti se u poznati svet, poći u još jednu avanturu. Koračao sam tim magičnim Londonom, plovio Temzom u čamcu "Divlja lepotica", dok sam oko sebe posmatrao čuvene koledže. Posmatrao sam velike ćubaste gnjurce u ševaru i spazio čoveka koji se čudno ponašao pod jednim hrastom. Uprkos tome što ova knjiga dodje kao prequel, odnosno prednastavak, ja je ne bih preporučio kao takvu. Radnja se dešava ranije, ali mnogo toga nećete razumeti, ako pre toga ne pročitate Njegova mračna tkanja. Dakle, moja preporuka je prvo trilogija, pa ova knjiga. Ponavljam se, ali je zaista lep osećaj kada u ovoj knjizi naidjem na poznate likove, pa se slatko nasmejem kada čitam o njihovim životima par godina ranije. Priča je odlično povezana, do detalja. Ponovo se srećemo sa Lordom Asrijelom, gospodjom Koulter, Koramom i mnogim drugim likovima. Lajrino rodjenje uzburkalo je vlasti i dve suprotstavljene strane se bore oko deteta. U društvu Malkoma i Alise, Lajra će proći puno toga, čega za deset godina neće biti svesna. Ko su bili dečak od jedanaest i devojčica od petnaest godina koji su joj spasili život, pritom rizikujući svoje živote? I ova knjiga puna je verskih, kao i naučnih detalja, na koje smo navikli u trilogiji. Ipak, Pulman ovde daje samo male delove, jer knjiga zapravo predstavlja uvod u ono što će tek doći. Priča je puna svega. U 450 stranica iskusićete ljubav, strepnju, istinski strah, ali i bes. Sve je pod velom misterije i ne zna se šta se može odigrati u sledećem poglavlju. Akcija je od prve do poslednje stranice. Pulmanovi opisi ovde očaravaju. Moram priznati da su mnogo bolji nego u trilogiji. Zaista sam uživao dok sam čitao o tom mističnom svetu, njegovim gradovima, rekama i raznolikim stanovnicima. Od mene imate veliku preporuku.