prodata sloboda
rasprodato

PRODATA SLOBODA

Momir Bulatović
Čitaocu knjige Prodata sloboda, je podareno na desetine, na stotine, činjenica koje, poput preciznog grafikona, ilustruju strašne lomljave kroz koje je u toj deceniji prolazila svetska ekonomija. Pišući vrlo znalački, i kada prolazi kroz lavirinte finansijskog podzemlja ili kroz osvetljene dvorce najmoćnijih tvoraca kapitala, Momir Bulatović to radi jednostavno, jasno, svakom razumljivo. To je moguće uraditi samo kada se raspolaže velikim znanjem i kada se sasvim čisto, ogoljeno, bez belih rukavica, želi izneti svoj stav.

Momir Bulatović je, u prvoj dekadi ispisivanja tekstova o ekonomiji, ponajviše ostajao na domaćoj sceni. Tu je odmeravao scenarije, režije i drame srpsko-crnogorsko-jugoslovenske ekonomije. Počesto je imao za primere i ilustracije i ličnosti i primere iz kuće, ispred kućnog praga, i poželeo da, makar i diskretno, ubaci neki svoj savet ili naravoučenije iz nedavne prošlosti.
Plivajući prsno, širokim zamahom ruku znanja i srcem strastvenika, Bulatović, sve zreliji, zaranja u mutne dubine svetske ekonomije i svetskih finansija.
Čitaocu ove knjige je podareno na desetine, na stotine, činjenica koje, poput preciznog grafikona, ilustruju strašne lomljave kroz koje je u toj deceniji prolazila svetska ekonomija. Bulatović će to nekada nazvati „finansijski ratovi“, pa „ludilo sistema“, pa „ekonomska kuga“, „globalni finansijski zoo vrt“, „finansijski kancer“, „začarani krug prevare“…Pišući vrlo znalački, i kada prolazi kroz lavirinte finansijskog podzemlja ili kroz osvetljene dvorce najmoćnijih tvoraca kapitala, Bulatović to radi jednostavno, jasno, svakom razumljivo. To je moguće uraditi samo kada se raspolaže velikim znanjem i kada se sasvim čisto, ogoljeno, bez belih rukavica, želi izneti svoj stav.Taj svet „šarenih laža“, gde vladaju „nezajažljivi bankari sa gangsterskim ponašanjem“ i gde se prave „gozbe finansijskih lešinara“, odnosi ili ubija, po Bulatovićevim ocenama, onaj svet poštenja, ravnopravnosti, slobode, ljudskih prava, socijalne pravde… Odvodi nas u „novi krug patnje“ – nove kredite, nove recesije, nova otpuštanja radnika…Retko se gde, kao u ovim tekstovima, može sagledati rentgenskim zracima osvetljen organizam Evropske unije, koja „predstavlja najambiciozniji i (sve do nedavno) najuspešniji integracioni projekat u istoriji savremenog čovečanstva“. Deo po deo tog organizma Bulatović vadi na dlan i podvrgava analizi, autopsiji. Naći će i vrline, ali još više mana tog „birokratskog raja“.Stavljajući na svoju analitičku trpezu širok izbor „ekonomskih jela i pića“, Bulatović nas izaziva i mami da činjenicama, često uvijenim u sočne metafore, spoznamo kako su se odvijale finansijske tragedije u Grčkoj, Španiji, Portugaliji, Meksiku, Italiji, Kipru i drugim državama. Kako je prljavi novac pran kroz zajmove, kredite, obveznice i druge izmišljene marifetluke – bacao na kolena cele države i regione. Kako su milioni ljudi opljačkani, gurnuti u siromaštvo i dovedeni do grane za omču.Sve je to Momir Bulatović uradio veoma znalački i utemeljeno. Njegova magnetna rezonanca sveznanja dala nam je u ruke snimak svetskog ekonomskog organizma. Na njemu se lepo prepoznaje šta su kandže grabljivaca, ali i gde su zlatne žice spasa.

Pošalji