priroda, duša i sreća temelji epikurejske etike

PRIRODA, DUŠA I SREĆA: TEMELJI EPIKUREJSKE ETIKE

Ivan Nišavić
"Priroda, duša i sreća: Temelji epikurejske etike" Ivana Nišavića knjiga je poput najkvalitetnijih udžbenika o epikurejstvu. Predstavlja nam vezu između teorijske i praktične filozofije i koja zadovoljava najviše naučne standarde.

Jasnoća i preciznost upadljive su i u pedagoškoj dimenziji ove knjige. Ona ima odlike najkvalitetnijih inostranih udžbenika o epikurejstvu. Povrh toga što šira publika i studenti mogu mnogo da nauče iz nje, ona sadrži i originalnu interpretaciju veze između Epikurove teorijske i praktične filozofije koja zadovoljava najviše naučne standarde i biće od velike koristi stručnjacima i specijalistima u helenističkoj filozofiji.

Iz recenzije Mašana BogdanovskogAutor je na prijatan i zanimljiv način pokazao kako se materijalističko shvatanje univerzuma može postulirati kao bazično polazište iz kog, kasnije, proističe život vredan življenja, u racionalno odmerenom hedonizmu.Iz recenzije Aleksandra DobrijevićaVeliki deo rada posvećen je analogijama, paralelama, podzemnim ili nadzemnim strujanjima, opravdanim i neopravdanim „modernizovanjima“, ukratko, jednoj heuristici najčešće nepriznatih dugova koje moderna i savremenost duguju Epikuru.Iz recenzije Predraga Krstića

Pošalji