novo
prijatelji edija kojla

PRIJATELJI EDIJA KOJLA

Džordž V. Higins
Kriminalistički roman, hladnokrvni mafijaš, sitni bostonski lopov i pronicljiv policajac u jednom. Bezbroj ucena, prevara i oružja krase ovaj naslov Džordža Higinsa.
Podelite:

„NAJBOLJI KRIMI-ROMAN IKADA NAPISAN. SPRAM NJEGA MALTEŠKI SOKO DELUJE KAO AVANTURA NENSI DRU.“ – Elmor Lenard

Edi Kojl je sitan bostonski lopov, prevarant, švercer i prvoklasni gubitnik. Džimi Skalizi ga je angažovao da mu nabavi oružje za nekoliko predstojećih pljački banaka. Ali policajac po imenu Foli prozreo je Edija i sada ga pritiska da oda Skalizija. Edi svakako mora nekog da otkuca ili će završiti iza rešetaka, ali je pitanje koga od mnogobrojnih lopova, mafijaša, ubica i reketaša koje zove prijateljima da odabere. A svi oni su nervozni, jer Edi ima mnogo šta da kaže.

Prijatelji Edija Kojla jedan je od najznačajnijih krimi--romana druge polovine XX veka i začetnik podžanra bostonskog noar romana. Napisan gotovo u celosti u britkim dijalozima i sa izuzetnim osećajem za likove i njihov žargon, roman je Higinsu doneo poređenja sa Hemingvejem, Džojsom i Dikensom, pa čak i nadimak Bostonski Balzak.„Ne mogu da skapiram kako je jedan advokat napisao ovako dobar prvi roman.“ – Norman Mejler„Nadobudni pisci romana svih žanrova, a ne samo sudskih trilera, valjalo bi što više da čitaju Džordža Higinsa.“ – Džon Grišam„Najbolji i najstrašniji krimi-roman koji sam pročitao ove godine. Pamtiće se dugo nakon što se godina završi.“ – Ros Makdonald

Pošalji