prednosti jednog marginalca

PREDNOSTI JEDNOG MARGINALCA

Stiven Šboski
Podelite:

Prednosti jednog marginalca je priča o Čarlijevom stasavanju i neverovatnom putovanju kroz neistražen svet srednje škole u koji je upravo zakoračio. O prvim ljubavnim sastancima, porodičnim dramama, velikim i iskrenim prijateljstvima, seksu, drogama, ali i ljudskim karakterima. Ovo je vodič kroz intimnu istoriju pop-muzike, gde od prve stranice odzvanjaju čarobne note Bouvijevih Heroja, Cocteau Twins-a, Sonic Youth-a, New Order-a, i, pre svega, The Smiths-a. Jedna od onih „feelgood” knjiga od kojih vam osmeh ne silazi s lica čak i kada obrađuje najozbiljnije probleme kroz koje adolescenti prolaze u svom odrastanju – stazi koju niko ne prođe dva puta, i koja uvek podrazumeva neizvesnu avanturu.
Ovaj fascinantni roman Stivena Šboskog izazvao je mnogo rasprava i kontroverzi, kritika ga je hvalila, dok je u nekim školskim bibliotekama bio čak i zabranjivan, da bi na kraju prerastao u pravi kulturni fenomen. Dosada je prodat u više od milion primeraka samo u SAD, a nedavno je snimljen film sa Loganom Lermanom i Emom Votson u glavnim ulogama, koji je osvojio nagrade na mnogim festivalima.
„Ubrzo nakon objavljivanja Marginalac je postao senzacija, zaradivši status kultne knjige i mesto na mnogim spiskovima školske lektire.”
The New York Times
„Čarli je jedno toliko dobro, čisto ljudsko biće, da se pitate kako je potekao iz imaginacije odraslog autora.”
Los Angeles Times
„Ova knjiga obuzeće umove tinejdžera čitalaca u narednim generacijama.”
School Library Journal

Knjige o odrastanju

29.04.2020.

Knjige koje uvek možemo da čitamo. Nekad samo zabave radi, nekad kad se preispitujemo, nekad da bismo se prisetili mlađih dana. A ako u kući imamo generaciju koja tek treba da donosi neke važne životne odluke i često se bori sama sa sobom, evo idealne prilike da im preporučite neki od ovih naslova. Detaljnije

Pošalji