povratak u belinu

POVRATAK U BELINU

Momir Vučinić
"Povratak u belinu" Momira Vučinića vodi nas kroz život i raspad jedne porodice, kao i jedne zemlje. Upoznaćemo posleratne generacije, gde se pojedinci mogu uzdržati izluđivanja od realnosti.

Težak i pretežak doživljaj raspada zemlje i raspada porodice. Materijalno siromašni raj posleratne generacije, u kome su se svi pojedinci mogli uzdizati i ostvarivati svoje ambicije nematerijalnog tipa ulažući snagu u znanje i duhovne vrednosti, pretvara se u pakao devedesetih. Junak romana je petočlana porodica profesora Jaukovića pred kojim se sve raspada. Raspada se i postaje besmisleno njegovo profesionalno postignuće. Raspada se i porodica iz koje deca u ratnom vihoru odlaze u najgore ponore – traumatično stranstvovanje, ratovanje za nametnuti nacionalistički pakao i antiratnu besmislenu umetnost prelivenu drogom. Nije izostao ni apsurdni majčin odlazak u manastir.
Sve se ovoodvija u dva toka svesti. I otac i sin, koji stranstvuje, promišljaju, sećaju se, a često se odlepljuju od realnosti, rubno dodirujući onostrano.Prof. dr Zorka Kašić

Pošalji