poštar uvek zvoni dvaput

POŠTAR UVEK ZVONI DVAPUT

Džejms M. Kejn
Čuveno remek-delo Džejmsa M. Kejna, svima je poznato po filmskoj adaptaciji sa Džek Nikolsonom i Džesikom Lang u glavnim ulagama. Poštar uvek zvoni dva puta je priča o skitnici i mladoj udatoj ženi među kojima će buknuti strast koja će imati kobne posledice. Knjiga je po objavljivanju 1934. godine najpre bila zabranjena zbog mešavine erotike i nasilja.

Čuveno delo majstora kriminalističkih romana prvi put na srpskom jeziku.
Vagabund bez morala. Prelepa nezadovoljna žena. Problem za koji postoji samo jedno rešenje – iz kog iskrsnu novi problemi koje više niko ne može da reši.
Frenk Čejmbers je skitnica nemirnog duha. Kora Papadakis je mlada lepotica koja vene u braku. Kad Frenka put nanese u Korino drumsko svratište, među njima će planuti strast koja će dovesti do kobnih posledica.
Objavljen 1934. godine i zabranjen u Bostonu zbog svoje zapaljive mešavine nasilja i erotike, Poštar uvek zvoni dvaput pravo je remek-delo kriminalističkog žanra. Imao je brojne filmske adaptacije, od kojih je danas najpoznatija ona iz 1981, sa Džekom Nikolsonom i Džesikom Lang u glavnim ulogama. A svakakoje najveću potvrdu dobio od Albera Kamija, koji je kazao da mu je Poštar bio nadahnuće za Stranca.„Dobra, brza, nasilna priča.“ Dešijel Hemet

Džejms. M. Kejn, POŠTAR UVEK ZVONI DVAPUT

31.03.2020.

Džejms M. Kejn poznat je kao jedan od najvećih majstora kriminalističkih romana, a ujedno i kao začetnik noara, odnosno „crnog“ romana. Najpre se bavio novinarstvom, da bi kasnije otišao u Holivud i posvetio se pisanju scenarija. Svoj prvi roman Poštar uvek zvoni dvaput, objavio je 1934, kada mu je bilo četrdeset dve godine, a knjiga, najpre zabranjena u Bostonu zbog bronih opisa nasilja i strasti, postala je pravi hit. Detaljnije

Pošalji