poslednji mohikanac

POSLEDNJI MOHIKANAC

Džejms Fenimor Kuper
Roman "Poslednji Mohikanac" spada u kultne romane na temu Indijanaca i divljeg Zapada i stoji uz rame Karl Majevog Vinetua, kome je Poslednji Mohikanac ravan u avanturama, a nadmašuje ga u melodramskoj toplini. Roman za osetljive pustolove.

Kroz daleke i nepoznate predele, kroz pejzaže neverovatne lepote, kroz likove koji nose moćnu poruku, ova se životna lekcija uzdiže iz vremena i sveta koji su nestali, privlačeći i mlade i odrasle čitaoce kao malo koja druga priča.

Poslednji Mohikanac je Unkas, sin poglavice Čingačguka, hrabrog i plemenitog vođe koji vodi svoj narod kroz bitke kolonijalnog rata između Francuza i Engleza u divljinama Severne Amerike. Unkas će biti poslednji iz plemena: tako proriče njegov mudri otac, koji već nazire oko sebe nagoveštaje budućeg stradanja.

Zajedno sa Sokolovim Okom, njihovim pratiocem i vernim prijateljem, Čingačguk i Unkas će rizikovati sve da kroz nepregledne šume odvedu na sigurno dve kćerke engleskog pukovnika. Kada opako pleme Hjurona zarobi ove dve devojke, Čingačguk, Unkas i Sokolovo Oko rešeni su da ih spasu – bez obzira na cenu.

U legendarnom romanu američke i svetske književnosti ispripovedana je tragična sudbina urođenika koji stradaju pod naletom belog čoveka, surova borba za opstanak Indijanaca koji žive kao izgnanici u sopstvenoj zemlji. U sudaru dve civilizacije, od kojih je jedna osuđena na propast, ljudi potpuno različiti po boji kože postaju bliski prijatelji, spremni na sve zarad pravde i mira. Ni strah, ni ljubav, ni opasnost: ništa ne može raskinuti veze ovog prijateljstva.

Pošalji