posle zime

POSLE ZIME

Gvadalupe Netel
Gvadalupe Netel je višestruko nagrađivana meksička spisateljica, a svojim četvrtim romanom Posle zime, nagrađenim za najbolje delo na španskom jeziku 2014, potvrdila se kao neizostavno ime savremene latinoameričke književnosti.

Intenzivna i pronicljiva knjiga o ljudskoj nesavršenosti i zabludi da ljubav može reštiti sve probleme. Prateći Klaudija, Kubanca u Njujorku, i Sesiliju, Meksikanke u Parizu, koji pokušavaju da nađu ravnotežu između želje za samoćom i potrebe za drugim ljudima, Gvadalupe Netel opisuje ledeno lice tuge i depresije sa zrelom iskrenošću koja je iznenađujuće retka u književnosti,

Klaudio, poreklom s Kube, urednik u Njujorku, čvrsto se drži krute rutine i prezire ostatak čovečanstva. S druge strane Atlantika, Sesilija, povučena meksička studentkinja u Parizu, fascinirana je grobljima i bori se s usamljenošću. Kada Klaudio poseti Pariz, njihove sudbine će se ukrstiti.

Dok opisuju svoju svakodnevicu u Parizu i Njujorku, Sesilija i Klaudio otkrivaju neuroze, strasti, fobije, događaje iz prošlosti koji su ih formirali kao osobe, kao i okolnosti pod kojima su se upoznali i koje su dovele do privlačnosti, ljubavi i prezira.

U romanu o susretima i odsutnosti, o čežnji i tuzi, o strasti i obamrlosti, Netel majstorski otkriva suprotstavljenost želje za samoćom i potrebe za drugim ljudima. Posle zime je neobično intenzivna, duhovita i pronicljiva knjiga o opsesiji, poricanju i ljudskom nagonu za povezivanjem i pripadanjem.

Pošalji