portreti junaka i junakinja dostojevskog

PORTRETI JUNAKA I JUNAKINJA DOSTOJEVSKOG

Maksim Vasiljević
Ova inspirativna, pronicljivo napisana i bogato ilustrovana knjiga vladike Maksima, izlazi na svetlost dana u momentu kada se na prostoru šire otadžbine velikog pisca Fjodora Dostojevskog odvija najveća drama od Drugog svetskog rata, koja seje smrt, uništenje i bedu.

Ova inspirativna, pronicljivo napisana i bogato ilustrovana knjiga izlazi na svetlost dana u momentu kada se na prostoru šire otadžbine velikog pisca Fjodora Dostojevskog odvija najveća drama od Drugog svetskog rata, koja seje smrt, uništenje i bedu. Istovremeno, njen autor podseća na složenost „ruske duše“ koju potvrđuju jurodivi junaci Dostojevskog – kritičari apsolutizma, okrutne vlasti i trijumfalizma imperije.

„U knjizi vladike Maksima videćete klas pun života koji je nastao iz onog zrna što je palo na zemlju i umrlo, a potom veliki rod dalo. Zato sam iskreno zahvalan na ovoj knjizi napisanoj u čast Rusa i Evropljanina F. M. Dostojevskog. Nije nimalo slučajnošto vladika Maksim Vasiljević, kao čovek Istoka na Zapadu, donosi ovu knjigu u trenutku kada Istok i Zapad ratuju. Usuđujem se reći da ratuju možda i stoga što su zaboravili na večne istine Dostojevskog.“– Vladika Grigorije, episkop diseldorfski i nemački„Sva slikarska dela vladike Maksima imaju zajedničku karakteristiku: tamnu podlogu. Možda i nije bilo boljeg rešenja od tog, jer upravo ona odražava ponore postojanja u kojima se kriju neobični krajolici.“– Otac Stamatis Skliris

Pošalji