poricanje
673 rsd748 rsd
Ušteda 75 rsd (10%)
Sve cene su sa uračunatim PDV-om.
- +

PORICANJE

Lena Andešon
Poricanje je samostalni nastavak zapaženog romana Ogrešenje, švedske spisateljice Lene Andešon. Pet godina nakon opsesivne ljubavi, glavna junakinja Ester stupa u vezu sa oženjenim muškarcem. Stara tema ljubavnog trougla i uloge ljubavnice ovde biva pronicljivo sagledana kroz kontraste, a često i sukobe između intelektualnog i intimnog doživljavanja, kao i savremenih razmišljanja o ljubavi u sudaru sa onim konstantnim i arhetipskim.
Podelite:
Prošlo je pet godina od opsesivne ljubavi prema Hugu Rasku, sada poluzaboravljene i smeštene u arhivu lične istorije Ester Nilson, kad ona upoznaje glumca Ulofa Stena. Iako ne krije da je oženjen, Ulof se viđa sa Ester i započinju vezu. Međutim, Ulof tvrdi da to i nije veza, jer je oženjen i ne namerava da napusti svoju suprugu. Šta onda radi sa Ester? Ester kupuje automobil kako bi mogla da vozi Ulofa na njegove turneje po celoj Švedskoj. Postala je ljubavnica. Leta joj postaju nepodnošljiva, jer oženjeni muškarci letuju sa svojim suprugama. Međutim, Ulof joj se vraća svake jeseni, pa Ester ne gubi nadu da će ipak napustiti suprugu i posvetiti se njoj.
Lena Andešon pronicljivo i neumoljivo secira staru temu ljubavnog trougla, sagledavajući uloge u toj ljubavnoj drami kroz borbu savremene intelektualke da se odupre arhetipskoj sudbini ljubavnice.
Roman Poricanje je samostalni nastavak romana Ogrešenje koji je 2013. godine dobio prestižnu skandinavsku nagradu „August“.

Lena Andešon, PORICANJE

23.03.2020.

Za Ester Nilson ljubav je slepa, gluva i očigledno ne previše mudra s obzirom na to da samo pet godina nakon neuspele veze sa starijim muškarcem uleće u ljubavnu romansu sa Ulofom Stenom, oženjenim glumcem. Detaljnije

Pošalji

PORICANJEOd istog autora