poput daha

POPUT DAHA

Ferzan Ozpetek
Izuzetan roman o snazi života koji nameće izbore nakon kojih nema povratka.

Junsko nedeljno jutro u Rimu. Serđo i Đovana su pozvali na ručak dva para dragih prijatelja. Dok iščekuju goste, na vratima se pojavljuje nepoznata žena. Mnogo godina ranije – objašnjava ona – živela je u tom stanu i želi da ga vidi još jednom. Zove se Elsa Korti, doputovala je izdaleka i u torbi čuva svežanj starih, nepročitanih pisama. Ta pisma pripovedaju dogodovštine iz njenog burnog života, sadrže setom prožete ispovesti, ali čuvaju i strašnu tajnu. Elsina pojava priziva mračnu prošlost koja uspeva da nagrize čak i prividno miran i jednoličan život Serđa, Đovane i njihovih prijatelja, obeleživši ih zauvek.

Ko je, zapravo, Elsa Korti? Zašto je pre dosta godina napustila Italiju, gotovo pobegavši, sklanjajući se zauvek od svoje sestre Adele, za koju je bila toliko vezana?

Ferzan Ozpetek pripoveda uzbudljivu i napetu priču koja vodi čitaoca od sadašnjeg trenutka do šezdesetih godina 20. veka, od Rima do Istanbula. Ali i sadašnjost i prošlost takođe slave čarobni, čulni i tolerantni Istanbul, njegove drevne hamame, otomanske palate na Bosforu i stare gradske četvrti koje više ne postoje.

„U romanu Poput daha igraju likovi slični Čehovljevim junacima, uvereni da se na kraju tunela patnje i dalje nalazi svetlost sveće, zagrljaja, postavljene trpeze.“
Vanity Fair

„Nezaboravan sentimentalni triler zasnovan na pismima i na veličanstvenom negativcu.“
Repubblica 
Pošalji

POPUT DAHA

Valahiru
★★★★★
08.06.2022.
Pošto sam ovih dana raspoložen za trilere, izabrao sam da čitam još jedan od Laguninih noviteta. Poput daha je roman italijanskog režisera i scenariste Ferzana Ozpeteka. Svoju prvu knjigu objavio je 2013. godine, a drugu već 2015. Poput daha je sentimentalni triler, nešto drugačiji od uobičajenih iz žanra. Ferzanovi opisi dominiraju, a stil je ugladjen i jednostavan, pa se knjiga čita vrlo brzo. Možete zamisliti Italiju, ulice i predgradja Rima, ali i Istanbul. Kroz knjigu pratimo pisma Else Korti, žene koja piše svojoj sestri. Nakon pedeset godina, Elsa se vraća kući u nadi da će videti sestru. Kada shvati da je sestra prodala staru kuću u kojoj su živeli, Elsa se raspituje o njoj kod novih vlasnika. Zadržava se na ručku koji vlasnici imaju sa prijateljima, a tada i počinje zaplet romana. Kroz knjigu saznajemo o životu jedne porodice, odnosu dve sestre i njihovoj ljubavi. Saznajemo i kako je ta ljubav nestala, bar prividno. Priča o sestrama je prelepa, koliko i bolna. Kroz svako pismo koje je Elsa pisala, saznajemo detalje iz njenog života u Istanbulu, ali samo po delić. Ko je zapravo Elsa Korti i zašto je pre mnogo godina napustila sve i pobegla u Istanbul? Zašto njena sestra nikada nije pročitala njena pisma? Sa svakim novim poglavljem, čitalac se pita šta će se sledeće desiti. Iznenadjenjima zaista nikad nema kraja. Da li će stare tajne biti otkrivene? Prijatelji okupljeni na ručku i sami čuvaju tajne, koje saznajemo kroz radnju knjige. Neke su bile šok za mene, pa sam te delove u neverici čitao po dva puta. Kao što obično biva sa ovakvim knjigama, kraj me ostavio zbunjenog. Više nisam bio siguran u pročitano. U šta da verujem? Ko je zapravo Elsa, osoba koja je pisala pismo? Ko je Adela? Ko je pravi, istinski zločinac u ovoj priči? Izgleda da to ostaje misterija.