popaj 1928 1930

POPAJ: 1928-1930

Elzi Sigar Krisler
Zakuvajte kapamu ili spremite pitu od spanaća jer se u svim striparnicama i bolje snabdevenim knjižarama već mogu naći avanture možda i najjačeg strip junaka nakon Supermena – Popaja! U prvoj knjizi ovog fantastičnog izdanja Komika nalaze se epizode izašle u periodu od 1928. do 1930. godine. E. K. Sigar nam je podario jednog od nazanimljivijih i najhrabrijih heroja uz koga smo učili o dobru i zlu, zavoleli pljeskavice zahvaljujući Peri Žderi, ali su nas i majke “na prevaru” navukle na spanać.

Iako se većina nas sa Popajem, Olivom, Kvrgom i ekipom upoznala preko crtaća, oni (mnogo) stariji ga se sećaju iz listova Mika Miš i Politikin zabavnik.
Pošalji

POPAJ: 1928-1930

Valahiru
★★★★★
07.06.2022.
Hrabri mornar po imenu Popaj ulepšao je mnoga detinjstva. Bitno je napomenuti da je Popaj bio zamišljen kao sporedni lik. U prvoj knjizi to se najbolje i vidi. Popaj se ne pojavljuje sve do neke polovine priče. Čak i tada se vidi da je sporedni lik, uprkos tome što često ima bolje replike od glavnih likova. Nakon što je Popaj osvojio srca publike, zauzima samo središte, čime menja istoriju stripa i samog humora 20. veka. Primetno je da je humor bio drugačiji u vreme nastanka stripova o Popaju. Danas verovatno ne bi mogao da nasmeje svoje čitaoce. Priča je i sama dobrim delom monotona. Jedva sam čekao da završim strip, pa da predjem na nešto drugo. Kada je uveden lik Popaja, strip je za nijansu postao bolji. Popaj je uneo dinamiku radnji, nakon čega je usledila opasna avantura. Glavna vrednost ovog dela jeste nostalgija koju izaziva. Ako su vam crtani filmovi o Popaju ulepšavali detinjstvo, upravo zbog toga ćete voleti i ovaj strip. Ovo izdanje predstavlja hronološki objedinjene epizode o avanturama Kastora Ojla i njegove Ševrdave koke od 1928. do 1930. godine. Ako ste voleli Popaja i Olivu kao deca, verujem da će vam se dopasti i u ovom izdanju.