ponoć u černobilju

PONOĆ U ČERNOBILJU

Adam Higinbotam
Ponoć u Černobilju, autora Adama Higinbotama, sveobuhvatni je prikaz događaja koji je promenio istoriju: to je priča koja je složenija, ljudskija i strašnija od sovjetskog mita i pruža neizbrisiv portret jedne od najvećih katastrofa dvadesetog veka. Oslanjajući se na stotine sati intervjua vođenih tokom više od deset godina, kao i na pisma, neobjavljene memoare i dokumente iz nedavno otključanih arhiva, Adam Higinbotam je ispisao mučan i uverljiv narativ koji katastrofu oživljava očima muškaraca i žena koji su joj svedočili.

U rano jutro 26. aprila 1986. eksplodirao je reaktor četiri atomske centrale u Černobilju i izazvao najveću svetsku nuklearnu katastrofu. Tokom trideset godina od tog događaja, Černobilj je postao kolektivna noćna mora sveta: sinonim za spektralne strahote trovanja radijacijom, za opasnu tehnologiju koja se otima kontroli, za ekološku krhkost i za ono što se može dogoditi kada nepoštena i neoprezna država ugrožava ne samo svoje građane, već i čitavo čovečanstvo. Ali prava priča o nesreći, od samog početka obavijena tajnovitošću, propagandom i dezinformacijama, dugo je bila kontroverzna.

Oslanjajući se na stotine sati intervjua vođenih tokom više od deset godina, kao i na pisma, neobjavljene memoare i dokumente iz nedavno otključanih arhiva, Adam Higinbotam je ispisao mučan i uverljiv narativ koji katastrofu oživljava očima muškaraca i žena koji su joj svedočili.

Ponoć u Černobilju sveobuhvatni je prikaz događaja koji je promenio istoriju: to je priča koja je složenija, ljudskija i strašnija od sovjetskog mita i pruža neizbrisiv portret jedne od najvećih katastrofa dvadesetog veka.

Adam Higinbotam, PONOĆ U ČERNOBILJU

09.06.2021.

Ponoć u Černobilju je istinit prikaz strahota jedne od najvećih katastrofa koje su se dogodile u dvadesetom veku. Dugo se prava istina skrivla od javnosti i mogle su se čuti brojne kontroverzne priče. Sada je pred nama knjiga Adama Higinbotama u kojoj je detaljno opisao događaje vezani za ovu nesreću i to očima muškarca i žene koji su joj svedočili. Detaljnije

Pošalji