pola sveta

POLA SVETA

Džo Aberkrombi

Druga knjiga Skrhanog mora.
„Od svega što je dosad Aberkrombi napisao, ovo mi je omiljena knjiga. Još je bolja od Pola kralja!“ Patrik Rotfus
Trn Batu je rođena za boj. Ali kada je na vežbalištu nehotice ubila jednog mladića, proglasili su je ubicom i zločincem.
Sudbina će se poigrati njenim životom kada je lukavi otac Jarvi povede na putovanje preko pola sveta, tragajući za saveznicima u borbi protiv nemilosrdnog visokog kralja. S njom je i Brand, mladi ratnik koji ne voli da ubija. Ispunjen razočaranjima i neuspesima, osramoćen u svojim i njenim očima, za njega je to putovanje poslednja prilika da se iskupi.

Pošalji

POLA SVETA

Valahiru
★★★★★
08.06.2022.
Nakon nešto vremena, vraćam se Skrhanom moru. Drago mi je što je Jarvijev lik i u drugom delu trilogije. Zaista sam ga zavoleo u prvom delu Skrhanog mora. Radnja knjige je od početka dinamična. Neki od starih likova su tu, a imamo i par novih. Izmedju ostalih, tu su Brand i Trn, iz čijih uglova priču i pratimo. Aberkrombi i dalje oduševljava sa humorom u svojim knjigama, kao i sa razvojem likova. Svidja mi se ta razlika koju ima u odnosu na pisce koji se baziraju samo na gradjenje sveta. Sve nedostatke u opisima svog sveta Aberkrombi nadomesti uz sjajnu karakterizaciju. Njegovi likovi su raznovrsni, interesantni i vrlo složeni. Dopada mi se što ima dosta moralno sivih karaktera. Nema potpuno dobrih, a ni potpuno loših likova. Svako ima svoje dobre i loše trenutke, svako sa svojim moralnim i drugim dilemama. Aberkrombi uspešno drži pažnju od početka do kraja. Dosta je obrta u toku knjige, koji odlično začine radnju. Aberkrombi u ovom delu, za razliku od prvog, više opisuje svoj svet. Dopalo mi se da čitam o gradovima, selima, morima i rekama njegovog sveta. Dosta se popravio u odnosu na "Pola kralja". Sve to je doprinelo još većem užitku. Pisac vas tera da čitate dalje, umesto da pravite pauzu na kraju poglavlja. Neki od starih likova još uvek fasciniraju, a Jarvija ubrajam i u omiljene likove svih knjiga. Verujem da će imati jednu od ključnih uloga i u završnom delu trilogije. On je lik koji je lukav, pametan, dosetljiv, u nekim situacijama nemilosrdan, ali i jak na sebi svojstven način. Zbog njegove spletke na kraju prvog dela sam ostao zatečen, kao što je bio slučaj i u ovoj knjizi. Konačno, od mene imate veliku preporuku za ovu knjigu. Ako još uvek niste čitali Aberkrombija, počnite upravo od Skrhanog mora.