pokretni horizont
rasprodato

POKRETNI HORIZONT

Danijela Del Đudiče
Ovo je putopisni roman za koji je autor Danijela del Đudiče dobio Nagradu Evropske unije za književnost. Pokretni horizonti nas vode kroz ledene predele koji čuvaju tajne onih koji su tu nekada živeli ili kročili na njegovo tle, o avanturama i sudbinama mnogih ekspedicija kroz istoriju.

Čovek putuje na „krajnji i radikalni Jug“, Antarktik. Od Santjaga do Punta Arenasa i sve dalje, po „drugoj planeti, nebeskom telu naseljenom milionima pingvina, nespretnim i besprekornim Marsovcima“. Istražuje hladan predeo što čuva u svom ledu priče onih koji su tu živeli, onih koji su pokušali da do njega dođu: ljudi spremnih da se upuste u avanturu, često tragične i simbolične sudbine, koji su stigli sve do samog srca zaslepljujuće tmine.
Dok priča o vlastitom pohodu na Antarktik, Danijele del Đudiče prolazi i dnevnicima tih odvažnih ekspedicija koje su većini nepoznate, s njihovim brodolomima, s brodovima mesecima zarobljenim u ledu, nesalomivim posadama, mornarnima na rubu očaja ili razorenih ludilom: to su poslednje prave avanturističke priče koje su odredile mit i sećanje iz Nepoznate zemlje.U tom narativnom tkanju, na granici između života i književnosti, autor gradi hiperekspediciju koja povezuje epizode putovanja uistinu ostvarenih, prateći ih na putevima pisane reči, i otkriva nam mesta, priče, dane, godine, geološke ere koje odolevaju linearnoj postavci jednostavnog pripovedanja. Poigravajući se različitim perspektivama i glasovima, pisac nam nudi „pokretni horizont“ u prostoru i vremenu, ali nepomičan u osećanjima koja izaziva.Za putopisni roman Pokretni horizont Danijele del Đudiče dobio je Nagradu Evropske unije za književnost.

Pošalji