pokretne slike

POKRETNE SLIKE

Edna O"brajan
Knjiga Pokretne slike sačinjena je od priča koje prikazuju Irsku krajem 20. veka. Edna O’Brajen je dočarala kako život na selu, tako i u užurbanom gradu, a sve kroz priče usamljenih žena koje su željne ljubavi. Kroz ove priče se oslikava klasičan život Irske, od sirotinje i njene izopačenosti, pa do gradske elite koja spolja deluje bolje, ali iznutra krije drugu vrstu izopačenosti.

Zbirku čini dvanaest priča koje prikazuju svetlo i mrak Irske devedesetih godina prošlog veka.Od uspavanih irskih sela prekrivenih mahovinom, velikih kuća, rustičnih odmarališta, i tajniiza gluvih porodičnih zidova, do gradova koji ubrzano pulsiraju ka budućnosti i neumitnojdehumanizaciji. Protagonisti su, samo naizgled, sasvim jednostavni i obični ljudi, kojioličavaju istinsku lepotu i surovost irske svakodnevnice. Ipak, kao i u celom svom opusu,najvažnija tema Edne O’Brajen i u ovim pričama jeste žena u različitim fazama usamljenosti,žudnje, ljubavi i žaljenja.
„Edna O’Brajenje otpočela zbirku pričom koja opisuje selo i njegove izopačenosti, sirotinju injene moralne krutosti i licemerje, a završila je s gradom i društvenim kremom čije suizopačenosti možda fleksibilnije u smislu licemerja, ali zato ne manje odvratne i podvodačke.Na taj način, celina predstavlja niz pokretnih slika koje vrlo jasno i na književno upečatljivnačin dočaravaju ono što jeste tipično za Irsku i njeno društvo, ali i mnogo šire. Biti žena nijenikad i nigde lako, a biti žena koja je zašla u određene godine tek je teško.“Iz pogovora Vladimira Arsenića

Pošalji